Tekst objavljen: 06.06.2013 15:05        


Besparicu je prva osetila automobilska industrija. U maju je, na primer, prodato tri puta manje automobila nego pre četiri godine. I pored podsticajnih mera države, prodato je samo 450 fijata 500L.

Mogu li ove mere da spasu prodaju novih automobila

Ukoliko kupujete automobil pogledajte i ponudu auto kredita


Tržište oseća posledice sajma, prodaja je na pozitvinoj nuli, ali uvoznici kažu da će tek pad prodaje u letnjim mesecima biti drastičan. Kao posledica loše prodaje dolazi do kašnjenja plata, a samo u jednoj velikoj uvozničkoj firmi početkom juna otpušteno je 10 radnika.

Prema procenama udruženja uvoznika i servisa u poslednje četiri godine otpušteno je preko 1.000 specijalizovanih radnika koji su većinom na crno otvorili servise. - To su u poslednje vreme mehatroničari. Njihova obuka je skupa. Da bi se danas odškolovao jedan mehatroničar potrebno je najmanje 10 godina a cena njihovih treninga nije ispod deset hiljada evra - kaže Milan Vukasović, izvršni direktor Verano Motorsa.
- Perspektiva automobilskog biznisa je sve lošija u Srbiji i bez prave pomoći zakonodavca mislimo da se ne može opstati na tržištu - kaže Miloš Petrović, predsednik Udruženja uvoznika vozila i delova.

Država nije mnogo učinila od sajma, bar da uvede sistem staro za novo, kažu uvoznici.

Oni poručuju da bi svi klijenti makar u tom slučaju uspeli da dobiju jednu satisfakciju u smislu da prezidual koji ostaje prilikom zamene staro za novo sada predstavlja jednu osnovicu gde bi se plaćale daleko manje dažbine.

Velike kompanije sve čine da im se kupci vrate da budu vezani za brend.

Skupovi oldtajmera, pravi karnevali sa besplatnim pićem i hranom, posebne servisne akcije, produžavanje garancije i rok-koncerti, sve su metode kojima se vrbuju budući kupci.

Nema vožnje bez kasko osiguranja. Pronađite najbolju ponudu


Njima je jako bitno da zadrže procentualno učešće na tržištu, što će omogućiti da bar postprodaja uz subvencije iz inostranstva funkcioniše.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja automobila kupovina automobila novi automobili automobilska industrija automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana