Tekst objavljen: 17.12.2012 9:25        


Postoje nagoveštaji da će država i u 2013. dozvoliti prodaju dizela D2 i benzina premijum BMB 95, goriva koja se već davno ne mogu pronaći ni u jednoj zemlji Evrope, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije.

Naftaši: Zabraniti već jednom "prljava" goriva

Iz UNKS-a su podsetili da krajem 2012. ističe predviđeni rok od dve godine za prelazak na evro standard za kvalitet goriva i pozvali nadležne da budu primenjeni važeći propisi.

Prema saopštenju, upravo zbog prisustva ovih goriva na tržištu, Srbija je rangirana na samo dno liste Menunarodnog centra za kvalitet goriva. Zbog problema koje imaju prodavci automobila, UNKS je u nekoliko navrata bio u prilici da dokazuje renomiranim svetskim proizvođačima automobila da se na benzinskim stanicama u Srbiji može kupiti i evro premijum BMB 95 i 98 i evro-dizel, goriva evropskog kvaliteta.
Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla Srbija se opredelila za evro kvalitet motornih goriva i od 1. januara 2011. je dozvoljen isključivo uvoz benzina i dizela koji zadovoljavaju evropske standarde.

Iz razumljivih razloga utvrđen je prelazni period od dve godine, za modernizaciju domaćih rafinerijskih kapaciteta i u tom periodu je NIS-u omogućeno da proizvodi i na tržište Srbije plasira goriva koja ne zadovoljavaju evro standrade.

- Koliko su to ekološki neprihvatljiva goriva najbolje ilustruje podatak da je dozvoljeni sadržaj sumpora u dizelu D2 do 10.000 mg/kg, dok je kod evrodizela koji se godinama prodaje i u Srbiji dozvoljena koncentracija sumpora 10 mg/kg ili 1.000 puta manja - kažu u UNKS-u.

Naftaši kažu da ne postoji nijedan razlog zbog koga bi na tržištu Srbije opstalo, u evropskim razmerama jedinstveno, gorivo lošeg kvaliteta. Po njima je takođe, potpuno neprihvatljivo da samo nekoliko dana pre isteka prelaznog perioda država razmišlja o njegovom produžavanju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Udruženje naftnih kompanija Srbije nafta uvoz goriva jeftino gorivo kvalitet goriva gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana