Tekst objavljen: 26.12.2012 16:28        


Pravilnik Ministarstva energetika, koji bi trebalo da prolongira prodaju goriva koje nije po evropskim standardima "dizel D2" i "premijum BMB 95" u proceduri je usvajanja.

Najprljavije gorivo u Evropi i dalje samo u Srbiji

To je nepotrebno raditi bar u narednih sedam meseci, jer će Srbija biti jedina zemlja u kojoj se još prodaje gorivo koje nije evro kvaliteta, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

- Puštanjem u rad nove NIS-ove rafinerije u Srbiji će se proizvoditi benzin i dizel evro standarda i planirano je da se od 1. januara i kod nas prodaju samo takvi derivati, a sada će to biti prolongirano - rekao je Aleksandar Mileusnić, član upravnog odbora Udruženja.

Božidar Rajić, predsednik Upravnog odbora rekao je da nije korektno da se donosi novi propis samo pet dana pred stupanje na snagu propisa da će se koristiti samo goriv evro kvaliteta, jer su se sve naftne kompanije već pripremale da u 2013. prodaju "evro 5" gorivo.

U ovoj godini je, inače, u prvih šest meseci zabeležen pad prometa naftnih derivata od 10 odsto kao posledica krize. Do kraja maja zabeležen je veći uvoz lož ulja, ali je taj trend zaustavljen uvođenjem akciza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gorivo jeftino gorivo benzinske stanice pumpe energetika ekologija životna sredina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana