Tekst objavljen: 28.03.2013 9:30        


Nakon višegodišnjih vapaja putara da nema novca ni za krpljenje udarnih rupa a kamoli ozbiljnije intervencije na putevima, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić kaže da se pod hitno mora menjati politika finansiranja održavanja putne mreže Srbije.

Putarina kroz Srbiju poskupljuje 15 posto?

Putevi Srbije predlažu poskupljenje putarine od 20 posto, a u resornom ministarstvu su spremni da prihvate 15 procenata.

Putari trenutno imaju tek trećinu novca potrebnog za održavanje puteva. Dok je u poslednjih pet godina godišnje iz budžeta izdvajano od 150 do 170 milijardi dinara, ove godine planirano je tek 9,5 milijardi (90 miliona evra).

U Putevima Srbije osim prihoda od putarine očekuju i novac iz stranih kredita, međutim, sve to zajedno nije dovoljno ni za krpljenje rupa nastalih ove zime. Direktor Zoran Drobnjak kaže da osim planiranih para treba još 20 milijardi dinara za održavanje puteva.

Vladi je predloženo vraćanje akcize na gorivo od 15 do 20 procenata, kao što je bilo nekada, ili primena modela koji koristi cela Evropa – da se iz maloprodajne cene benzina odvoji 30 odsto za puteve, što znači da ih održavaju oni koji ih i koriste.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija saobraćaj infrastruktura vožnja putarina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana