Tekst objavljen: 08.07.2013 11:30        


Čudni zvukovi i mirisi koji dopiru iz kabine automobila ne dolaze uvek spolja. To mogu biti neki od najstrašnijih znakova koje vozač može da prepozna.

Slušajte i njuškajte: Znaci da je vaš auto u kvaru

Od ključne je važnosti za 'zdravlje' limenog ljubimca i stanje u novčaniku znati na vreme prepoznati alarmantne zvukove i mirise u automobilu.

Svetla upozorenja

Ukoliko automobil radi kako treba, lampice na upravljačkoj ploči će se pri pokretanju motora upaliti, pa će se za nekoliko sekundi ugasiti. Ukoliko se određena lampica ne ugasi, to je loš znak. Koliko je situacija ozbiljna, zavisi od toga koja je lampica ostala upaljena. Najviše pažnje treba obratiti na lampice za upozorenje o stanju ulja u motoru, o pritisku ulja i na lampicu koja pokazuje da je potrebno proveriti motor.

Poskakivanje i 'gušenje' motora

Kad stojite u mestu, vaš automobil bi trebalo da radi mirno i 'glatko'. Tako bi trebalo da se ponaša i tokom vožnje. Poskakivanje i gušenje znakovi su problema sa radom motora. Moguće je da se radi o istrošenim svećicama, začepljenim dovodima goriva ili o lošem filteru za ulje. U tom slučaju idite do mehaničara koji će popraviti kvar.

Glasni i čudni zvuci

Ukoliko automobil ispušta čudne zvuke kakve do sada niste čuli, radi se o ozbiljnom problemu. Lupkanje i zveckanje mogu da znače probleme sa cilindrima motora, što može da dovede do vrlo velike štete. Ukoliko isti zvuk čujete prilikom menjanja brzina, radi se o očiglednom kvaru na sistemu za promenu brzina.

Neprijatni mirisi

Ukoliko u automobilu osetite neuobičajene i neprijatne mirise, moguće je da se radi o curenju ulja u motoru ili o kvaru na izduvnom sistemu, zbog kojeg opasni gasovi ulaze u unutrašnjost vozila.

Miris spaljene gume
može da znači da je došlo do oštećenja remenja na motoru, a moguće je i da gumena cev koja prenosi važne tečnosti dodiruje nešto što ne bi trebala, verovatno neki vrlo vruć deo motora.

Dimni signali

Dim iz automobila može da izlazi sa zadnje ili prednje strane. U oba slučaja nije dobro. Ali boja dima iz ispušne cevi pokazaće u čemu je problem.

Plavi dim –
radi se o curenju ulja koje zatim sagoreva zajedno sa gorivom.

Beli dim –
vodena para ili antifriz se meša sa gorivom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

 1. User image
  kanta 08.07.2013 14:25

  moj se jugić iz 1995. čuje sa kilometar, a "čuje" još i dalje.

  šta mu je?

 2. User image
  Jugo Srbija 10.07.2013 6:50

  a kada se oseca benzin iznutra sta je to i to samo kada se sipa kolicina za 3000 ,00 dinara (nesto se ne secam koliko je to litara), a kada sipam kolicinu za 2000 ,00 dinara ne oseca se , da li je crevo na tom nivou negde busno ili sta je u pitanju.
  Izvinite a cemu pitanja i komentari ako nema odgovora

 3. User image
  Pedja 10.07.2013 22:58

  rezervoar jugica je busan u gornjem delu pa kad nalijes vise curi i smrdi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
automobili kvar na automobilu bezbednost na drumu vozači vožnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana