Tekst objavljen: 04.04.2013 14:10        


U Srbiji je u prva tri meseca ove godine prodato manje od 4.000 novih automobila, a lane ukupno 22.000. Istovremeno, uvezeno je 108.000 polovnih vozila pa ne čudi da je prosečna starost našeg voznog parka 15 godina.

Šta vozimo: Uvozimo krševe koji su nebezbedni

Od oko 2.000.000 vozila, koja se kotrljaju našim drumovima, mlađe od pet godina je nešto više od 200.000, dok je onih, starosti veće od 15 godina, čak 600.000. Četvorotočkaša starijih od 25 godina ima čak 180.000!

Mnogo prašine je izazvao i dopis MUP tehničkim pregledima u kome se objašnjava da u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja vlasnici vozila koja imaju uređaj za TNG, moraju da dostave potvrdu o izvršenom periodičnom pregledu ako je od datuma izdavanja Uverenja prošlo više od pet godina. Ova potvrda košta 6.000 dinara i ogorčila je vozače, pogotovu one kojima je u ranijem atestu stajao rok važenja od 10 godina.
Još zabrinjavajući podatak je da je oko 36 odsto vozila neispravno, pri čemu 37 odsto tih automobila ima neispravne kočnice, a 13 odsto upravljački mehanizam.

- Podaci o vozilima u Srbiji su naprosto poražavajući. Mi odavno zahtevamo od nadležnih da se ograniči uvoz polovnih vozila tako što će se kao uslov tražiti „evro 4“ standard - kaže Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova. - Uvozimo krševe koji su nebezbedni, ali i zagađuju okolinu.

Najavljen je stroži uvoz polovnjaka, a Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost, kaže da se ne radi se o proveri tehničke ispravnosti već o proveri tehničke saobraznosti vozila kroz papire".

On dodaje da je "to još jedno nepotrebno izlaganje građana troškovima, jer će morati da plate prilikom uvoza i Agenciji za bezbednost za zahtev i odobrenje i institutu za ispitivanje".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
polovni automobili polovnjaci polovnjak kupovina automobila uvoz automobila automobili oprezna vožnja bezbednost na drumu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana