Tekst objavljen: 15.01.2013 7:46        


Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova predložila je nadležnim organima da kao meru poboljšanja situacije na tržištu automobila, odnosno stimulacije prodaje, uvedu mogućnost kupcima, da na predstojećem martovskom Međunarodnom salonu automobila u Beogradu kupe najnovije modele automobila po sistemu “staro za novo”.

Staro za novo: Zamenite "krntiju" novim vozilom

Miloš Petrović, predsednik ove asocijacije, kaže da oni "ne traže pomoć ili subvencije države, već nudimo rešenja koja će stimulisati prodaju vozila, a samim tim i privrednu aktivnost".

U Srbiji se godišnje troši 2,5 do tri milijarde evra za automobile, kako nove, tako i polovne, a prosečna starost automobila je prema zvaničnim podacima iz 2010 – 13, 8 godina.
Promet na tržištu automobila u Srbiji beleži trostruki pad prodaje novih vozila u odnosu na samo četiri godine unazad, a ovakva mera bi uticala i na povećanje bezbednosti u saobraćaju, tvrdi Mirko Alvirović, predsednik kompanije “Sat Media grup”.

- Takva mera bi praktično značila da ukoliko imate automobil star pet godina, možete da odete u autu kuću i da ga zamenite za nov. Ako je, na primer, cena vašeg starog automobila procenjena na 4.000 evra, a želite automobil u vrednosti od 10.000 evra, plaćate PDV od 20 odsto, samo na razliku u ceni od 6.000 evra. Auto kuća je u obavezi da u otkupljeni auto uloži 10 odsto od procenjene cene i onda može da ga proda. Takav auto, iako polovan, ima garanciju da vozite bezbedno vozilo – kaže Alvirović.

Ovakav sistem zamene “staro za novo” primenjivan je u bivšoj SFRJ, kada su se menjale domaće marke vozila.

- Pitanje je koliko su država i uvoznici spremni da podrže ovakvu ideju. Osnovna polemika se vodi oko pitanja da li bi Ministarstvo finansija moglo da na takvu razliku u ceni ostvari dovoljne prihode u budžetu. Povećanjem prometa profitirali bi svi – država, kupci, prodavci i serviseri – kaže Alvirović.

- U svetu je kao način subvencionisanja uveden “operativni lizing”, što znači da možete da kupite automobil na otplatu u nekoliko godina, i da isti kroz dve godine vratite i uzmete potpuno novi – objašnjava Alvirović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
operativni lizing lizing automobila Sajam automobila kupovina automobila novi automobili automobili staro za novo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana