Tekst objavljen: 19.03.2013 14:50        


Predstojeći Sajam automobila u Beogradu je izvanredna prilika da svi zainteresovani na jednom mestu pronađu i automobil koji žele i način na koji će ga finansirati, saopštila je Asocijacija lizing kompanija Srbije.

Stiže Sajam automobila: Šta nude lizing kompanije

Pošto se i auto kuće i lizing kuće žestoko spremaju bićete u mogućnosti da birate između odličnih i još boljih ponuda koje će vam omogućiti da duže razmišljate o modelu automobila nego što traje period odobravanja finansiranja.

Lizing kuće tradicionalno nude finansijski i operatini lizing za nabavku automobila. Osnovna razlika je da u prvom slučaju u celosti otplaćujete glavnicu i plaćanjem poslednje rate postajete vlasnik dok u drugom slučaju rentirate automobil i na kraju ugovora niste u obavezi da ga otkupite dok tokom trajanja ugovora ne otplaćujete u celosti inicijalnu vrednosti automobila. Ove karakteristike dva osnovna lizing modela odgovaraju različitim tipovima kupaca i prilagođeni su njihovim potrebama i željama.

Lizing industrija u Srbiji postoji relativno kratko ali je već prošla i kroz fazu izuzetnog rasta (do 2009. godine) i kroz period značajnog pada aktivnosti koji se poklapa sa periodom ekonomske krize. Ovakav razvoj mlade industrije je mnogo brže nego što je to uobičajeno doveo lizing kuće u situaciju da dobra usluga, precizne informacije o svim troškovima i fleksibilnost budu osnovni načini osvajanja klijenata.

Sajam je odlična prilika da se uverite da su lizing kuće vrlo konkurentan izvor finansiranja za nabavku automobila. Uplata na početku, period trajanja ugovora, kamatna stopa i troškovi obrade ugovora su osnovne karakteristike lizing ugovora i promenljive su kategorije u odnosu na potrebe klijenata. Lizing ugovori sa sobom povlače i potrebu kasko osiguranja.

Klijenti često znaju da na osiguranje gledaju samo kao na trošak ali je važno napomenuti da na taj način dobijaju miran san jer u slučaju krađe pored nestanka automobila nestaje i obaveza prema lizing kući. Kada su u pitanju manje štete klijent ne mora obezbediti novac za popravljanje.

Kupovina automobila uz pomoć lizinga je najčešće korišćena opcija u razvijenim zemljama sveta. Zašto bi to i Vi uradili? Zbog toga što je cena tj. kamata vrlo povoljna, zbog toga što proces odobravanja traje kratko i zbog toga što automobil služi kao dobro obezbeđenje plasmana. Zbog dobrog obezbeđenja lizing kuće mogu da budu hrabrije od drugih izvora finansiranja kada se radi o finansiranju malih i srednjih preduzeća i građana.

Važno je naglasiti da u lizing ne treba srljati i da lizing industrija ne preporučuje zaduživanje po svaku cenu. I pravna i fizička lica moraju da analiziraju prednosti novog automobila (komfor, smanjeni troškovi održavanja, sigurnost, veća produktivnost u slučaju pravnih lica) u odnosu na troškove lizing rate. U slučaju da tokovi gotovine i raspoloživi novac omogućavaju plaćanje lizing rate odluka je jednostavna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Asocijacija lizing kompanija Srbije Sajam automobila kupovina automobila lizing automobila auto lizing

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana