Zvanični kurs Evra za dan 20.09.21. :: 117.5647 rsd
Tekst objavljen: 24.05.2016 8:45        


U Britaniji će kroz dve godine biti izgubljeno najmanje pola miliona radnih mesta, a pad funte će značajno podići inflaciju ukoliko Britanija glasa za izlazak iz Evropske unije, izjavio je danas britanski ministar finansija Džordž Ozborn, mesec dana uoči održavanja referenduma o članstvu Velike Britanije u EU. 

 Bregzit će doneti gubitak pola miliona radnih mesta

Predstavljajući analizu britanskog ministarstva finansija o kratkoročnim efektima Bregzita (izlaska Britanije iz EU), Ozborn je rekao da će plate radnika, kada se prilagode inflaciji, kroz dve godine biti za tri odsto niže, što odgovara smanjenju prosečne plate za skoro 800 funti godišnje za nekoga ko radi puno radno vreme, prenosi agencija Rojters.

Prema rečima britanskog premijera Dejvida Kamerona, Bregzit će gurnuti Britaniju u recesiju i ugroziće napore koje je Britanija ostvarila na planu oporavka od ekonomskih poteškoća koje je prouzrokovala svetska finansijska kriza.

"To će biti kao preživljanje pada i ponovno trčanje nazad na ivicu litice. To je opcija za samouništenje", izjavio je Kameron.

Istovremeno, evropski komesar za finansijske usluge Džonatan Hil kaže da će se Britanija suočiti sa trgovinskim ograničenjima, ukoliko izađe iz EU i njenog jedinstvenog tržišta.

"Ako Britanija napusti EU, sigurno će se suočiti sa trgovinskim barijerama, što će naštetiti britanskoj ekonomiji, radnim mestima i privrednom rastu", izjavio je Hil.

Bregzit će, prema danas objavljenoj analizi britanskog ministarstva finansija, uzrokovati "brz i dubok ekonomski šok" po Britaniju i ugroziće njen ekonomski rast.

"Budući da je preostalo tačno mesec dana do referenduma, britanski građani se moraju zapitati: Možemo li svesno glasati za recesiju", navodi se u dokumentu ministarstva.

U analizi se ukazuje i na dva scenarija za slučaj da građani izaberu izlazak iz EU: prvi je "šok scenario" prema kom će kroz dve godine bruto domaći proizvod biti za 3,6 odsto niži od BDP-a koji bi bio realizovan da Britanija ostane u EU, dok će prema drugom scenariju, nazvanom "ozbiljan šok scenario", BDP pasti za 6,0 odsto.

U slučaju Bregzita, inflacija će, kako se dodaje u analizi, porasti, a cene nekretnina će pasti za deset odsto.
Najnovije prognoze ministarstva finansija su, kako ocenjuje agencija Rojters, tmurnije od upozorenja guvernera centralne banke Britanije Marka Karnija, koji je početkom ovog meseca rekao da će britanska ekonomija skliznuti u teničku recesiju - dva uzastopna kvartala negativnog privrednog rasta - u slučaju da izađe iz EU.

Istovremeno, zagovornici Bregzita tvrde da će britanska ekonomija procvetati van EU, jer će biti u stanju da "odbaci" pravila koja važe unutar bloka i da samostalno potpiše trgovinske sporazume, prenosi britanska agencija.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja govore da su glasači bliži opciji ostanka u EU, iako je, prema anketarima, ishod referenduma još uvek neizvestan, navodi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Bregzit EU Velika Britanija finansijska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana