Tekst objavljen: 12.05.2018 17:34        


NBS uvela novi način plaćanja preko pametnih telefona uz pomoć tzv. dvodimenzionalnog QR koda. U cilju podsticanja veće upotrebe "pametnih" mobilnih telefona za svakodnevna plaćanja, Narodna banka Srbije je pripremila dokument kojim se standardizuju podaci potrebni za izvršenje plaćanja upotrebom dvodimenzionalnog bar koda, tzv. QR koda.

 Uz kameru na mobilnom telefonu do jeftinijih računa

Plaćanja inicirana korišćenjem QR koda imaju potencijal da smanje troškove platnih transakcija i učine elektronska plaćanja jednostavnijim, čime se građani podstiču da koriste bezgotovinske oblike plaćanja, saopšteno je iz NBS.

Dovoljno je samo da korisnik usmeri kameru telefona i skenira QR kod da bi se plaćanje iniciralo, čime se smanjuje mogućnost da korisnik napravi grešku prilikom unosa podataka vezanih za plaćanje. Popularnost QR koda kod mobilnih plaćanja u svetu konstanto raste, s obzirom na rast broja korisnika "pametnih" telefona.

NBS je "Preporuke za upotrebu QR koda pri prezentovanju elemenata naloga za prenos" pripremila u saradnji sa predstavnicima Privredne komore Srbije i Udruženja banaka Srbije.

Cilj dokumenta, koji se stavlja na javnu raspravu, jeste standardizacija elemenata naloga za prenos kojim se inicira plaćanje, a koji su sadržani u QR kodu na štampanim računima - fakturama (npr. privrednih društava koje pružaju komunalne usluge), kao i u procesu iniciranja i izvršavanja instant plaćanja na internet i fizičkim prodajnim mestima, kada navedeni kod prezentuju trgovac (npr. na tabletu ili POS terminalu), odnosno kupac (u aplikaciji za mobilno bankarstvo).

Imajući u vidu da NBS trenutno radi na implementaciji najsavremenijeg platnog rešenja - sistema za instant plaćanja koji će početi sa radom u drugoj polovini ove godine, uz to što je kao jedan od modela za primenu ovog rešenja na prodajnom mestu predviđeno upravo korišćenje QR koda, jasno je da je standardizacija elemenata naloga za prenos od izuzetnog značaja i za realizaciju tog projekta, navodi se u saopštenju.

ŠTA JE I KAKO SE KORISTI QR KOD NA MOBILNIM TELEFONIMA

QR kod izgleda kao beli kvadrat u kome se na različitim mestima nalaze crni kvadratići. QR je skraćenica od "quick response", što znači brzi odgovor. Ovi kodovi mogu sadržati znatno više podataka u odnosu na tradicionalne barcode-ove, a zauzimaju manje prostora. Mašine ih čitaju brže, a mogu da ih koriste apsolutno svi vlasnici pametnih telefona.

Sadržaju koji se krije iz QR kodova pristupate skeniranjem istog uz pomoć kamere i posebnog softvera. Softvera ima dosta, a svi su besplatni. Kada odaberete onaj koji vama najviše odgovara,dovoljno je da uperite kameru telefona ka kodu. Ukoliko softver poseduje mogućnost automatske detekcije, informacije iz koda će se odmah pojaviti na ekranu, u suprotnom dovoljno je da "slikate" kod i sačekate par sekundi.

NBS poziva predstavnike banaka, privrednih subjekata i sve druge zainteresovane strane da u okviru javne rasprave dostave svoje sugestije i primedbe na dokument do 21. maja 2018. godine, na imejl-adresu: kabinet@nbs.rs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamera telefon nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana