Tekst objavljen: 29.05.2019 14:40        


Na beneficirani radni staž u Srbiji pravo imaju zaposleni iz najmanje deset kategorija. U pitanju su teška zvanja ali i pozicije u vojsci i policiji gde radnici imaju pravo na povoljniji obračun penzije, kao i na penzionisanje pre navršenih 65 godina života za muškarce, odnosno 62,5 godina za žene.

10 kategorija zaposlenih koji imaju pravo na beneficirani radni staž

Istraživali smo koliko ranije u penziju mogu da idu radnici sa beneficiranim stažom i koliko je njihova penzija veća u odnosu na radnike koji se penzionišu po regularnim uslovima. Odgovor je da se u penziju sa beneficiranim stažom može ići već sa 50 godina starosti kao i da penzija može biti veća za 20 odsto.

Praktično, starosna granica za odlazak u penziju se snižava u zavisnosti od stepena uvećanja staža. Tako se onim osiguranicima kojima se 12 meseci rada računa kao 18 meseci staža, granica za odlazak u penziju može maksimalno smanjiti do 50. godine života. Radnicima kojima se 12 meseci staža računa kao 14, 15, odnosno 16 meseci, starosna granica se može snižavati maksimalno do 55. godine života. Ipak, obavezno je da osiguranik najmanje dve trećine ukupnog staža navrši na beneficiranim radnim mestima.

Za beneficirane kategorije staž se utvrđuje drugačije nego ostalim osiguranicima, ali je obračun penzije isti. Jedina razlika je što se za obračun ličnog koeficijenta kod beneficiranih penzija uzimaju zarade ostvarene od 1. januara 1996. godine. Kod ostalih osiguranika u pitanju je 1. januar 1970. godine, što penziju po beneficiranim uslovima uvećava za 20 odsto.

Najčeća zanimanja na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem su u vojsci, policiji, kao i delatnostima kao što su poslovi u rudnicima, crnoj i obojenoj metalurgiji, proizvodnji i preradi nafte, hemijskoj industriji, namenskoj proizvodnji, gumarskoj industriji, farmaceutoskoj industriji, proizvodnji električne energije. Takvih je trenutno više od 180.000 hiljada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U PIO fondu kažu za "Blic Biznis" da u Srbiji zapravo postoje dve kategorije penzionera kojma se za rad od 12 meseci računa staž od 14 do 18 meseci.

Prvo, beneficirani staž imaju osiguranici koji rade na teškim, opasnim i za zdravlje štetnim radnim mestima kao i oni koji rade na poslovima gde posle navršenja određenih godina života ne mogu uspešno obavljati svoju delatnost. Uslov je da su na radnim mestima efektivno proveli najmanje 10 godina, odnosno pet godina ako je utvrđena invalidnost. Stepen beneficiranja staža zavisi od težine posla, a beneficira se samo efektivno vreme provedeno na radu.

U drugoj kategoriji su policijski službenici, deo zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova, zatim pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije. Takođe, i zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ovlašćena službena lica Poreske policije, profesionalna vojna lica prema propisima o Vojsci Srbije i ostali policijski službenici koji rade na poslovima sa beneficiranim radnim stažom.

Iz PIO fonda ističu i da radna mesta i poslovi ovih kategorija osiguranika ne mogu biti administrativno-tehnički poslovi, već samo oni gde je obavljanje profesionalne delatnosti ograničeno navršenjem određenih godina života ili zbog prirode i težine posla. Ovo se ne odnosi jedino na profesionalna vojna lica prema propisima o Vojsci Srbije.

U Hrvatskoj na listi i vozači

U Hrvatskoj postoji 84 zanimanja koja se nalaze u kategoriji izuzetno teških zvanja za koja je propisan beneficirani radni staž. Ona su pobrojana u Zakonu o stažu osiguranja s produženim trajanjem, koji je donesen još 1999, ali od tada nije bilo revizije zanimanja, pa se na spisku nalaze i neka koja više ne postoje, kao i neka koja su se toliko promenila da njihovo obavljanje više ne zadovoljava standarde po kojima bi se proglasila naročito teškima.Osim policajaca i vojnika, koji uglavnom svi uživaju povlasticu beneficiranog staža, na listi su i zanimanja poput vozača tramvaja, autobusa javnog prevoza i međugradskih linija i svih vozila težih od 7,5 tona.

8 komentara

  1. User image
    zvezdan 10.09.2019 23:33

    radio sam od 1987 do 1993 od .u vojsci Ju,SRJ na radnom mestu RUKOVAOC PARNO KOTLA POD VISOKIM PRITISKOM prizvodnja pare za potrbe emisko ciscenja i kuvanje I DRUO .dA LI IMAM PRAVO ZA UVECANJE RADNO STAZA.(benificiran) Unapred vala

  2. User image
    Zoki 17.12.2019 17:59

    Cuj ovog bisera.radio oko kotla i hoce benificije

  3. User image
    Zeljko 12.03.2020 5:59

    Radio sam kao vojnik po ugovoru 8.5 godina sto znaci da po novom zakonu necu imati pravo na beneficirani radni staz iako je upisan u radnicku knjizicu.prije toga 2 god vojske u RSK

  4. User image
    Veselin 09.07.2020 12:22

    Imam 19god.beneficiranog radnog staza 12/18.A 60god.zivota.Imam li pravo na penziju.

  5. User image
    Jovanovic Zoran 11.09.2020 8:37

    Iz Bosne sam.Radio sam u rudniku na mjestu palioca mina.Radio sam dvije godine.S obziororo da ce mi biti srazmjerna penzija sa stazom iz. Bosne jel imam pravo beneficije na te dve godine...

  6. User image
    Aleksandar 03.03.2021 13:39

    Dobar dan hteo bih da vas pitam,zaposlen sam u farmaceutskoj industriji već dvadeset godina .Radim konkretno u proizvodnji lekova i postoji radno mesto sa povećanim rizikom ali nemam pravo na beneficirani radni staž.Da li postoji bilo koja institucija koja ozbiljno vodi računa o tome.Imam i drugih starijih kolega i koleginica kolje bi imale pravo na to koje su takodje radili na ovom i sličnim radnim mestima .Hvala

  7. User image
    Dragan 09.12.2021 0:38

    Imam 11g.radnog staza u rudniku.benificiran.12/16.a ostali radni staz bez benificija 24.g jel imam pravo na te godine uvecan rafni staz.

  8. User image
    Kamatica tim 09.12.2021 10:20

    Poštovani Dragane,

    Ovo je pitanje za PIO fond, pa Vas molimo da se njima obratite radi razjašnjenja.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
policija vojska srbije Beneficirani radni staž prevremena penzija penzija penzije kategorije radnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana