Tekst objavljen: 06.02.2019 16:01        


Želite da refinansirate kredit koji otplaćujete, ali ne znate kako ili niste sigurni u to da će Vaš zahtev biti odobren? Pročitajte nekoliko korisnih saveta koji Vam mogu biti od pomoći ukoliko ste odlučili da konsolidujete svoja zaduženja u jedan jedinstveni kredit sa nižom kamatnom stopom.

10 saveta za refinansiranje kredita

1. Kreditni rejting

Jedan od najbitnijih parametara po kojima se odlučuje da li će nekome biti odobren bilo kakav kredit, nezavisno od vrste i iznosa kredita, jeste kreditni rejting. Često se dešava da ljudi nisu svesni važnosti ovog rejtinga, niti umeju da ga izračunaju sami – pa tako, na primer, iako vaša plata sama po sebi može da podnese opterećenje plaćanja rata ne znači da imate dobar kreditni rejting. Kreditni rejting predstavlja barometar vaše finansijske odgovornosti. Naime, većina banaka će proceniti vaš kreditni rejting i to da li ste ispunjavali svoje finansijske obaveze i plaćali rate na vreme.

2. Druga zaduženja

Pokušajte da pre nego što zatražite kredit za refinansiranje pokrijete što više zaduženja – hipoteku, lizing, ostale kredite, kreditne kartice, minus na računu... Sva ta zaduženja računaće se kada zajmodavac bude uzimao Vaš zahtev u razmatranje.

3. Prihodi

Bankama i kreditnim kućama veoma je bitno da imate prihode dovoljne da otplatite svoje kredite. Zajmodavci žele dokaz stabilnih i stalnih mesečnih prihoda, kao i novčanih tokova. Dobro proučite svoje mesečne prihode i odliv novca, a računajte i na to da kada odbijete ratu kredita treba da Vam ostane dovoljno novca za sve potrebe. Dodatni savet: Ako nemate dovoljne prihode, šansu da dobijete kredit možete povećati tako što ćete odabrati žiranta sa dobrim kreditnim rejtingom!

4. Zaposlenje

Stavka koja će Vam možda delovati banalno, ali podrazumeva se da morate biti zaposleni kada uzimate kredit za refinansiranje. Postoje neki izuzeci, poput refinansiranja studentskih kredita, no, za refinansiranje svih ostalih kredita morate imati potvrdu o zaposlenju.

5. Odnos zaduženja i prihoda

Zajmodavci će se fokusirati na odnos između vaših zaduženja i mesečnih primanja. Taj odnos računa se tako što se uzmu Vaša ukupna mesečna zaduženja, podele Vašim primanjima i dobijeni iznos pretvori u procente. Uzmimo, na primer, da su Vaša mesečna primanja 50.000 dinara, a mesečna rata 5.000 dinara – odnos između vaših zaduženja i prihoda iznosi 10%.

6. Ako Vaš zahtev bude odbijen, proverite još jednom svoj kreditni izveštaj!

Pregledajte još jednom svoj kreditni izveštaj kako biste bili sigurni da Vam se nije potkrala neka greška u njemu.

7. Konsolidujte zaduženja

Ukoliko imate puno zaduženja, ona će negativno uticati na vaš kreditni izveštaj. Pokušajte da ih konsolidujete pre podnošenja zahteva.

8. Poboljšajte odnos svojih zaduženja i primanja

Čuveni DTI (debt-to-income) racio je jedna od najbitnijih stavki za odobrenje zahteva. Ako smanjite svoja dugovanja, smanjiće vam se i DTI, što je presudno za odobrenje kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

9.Obratite pažnju na kamatne stope

Kada uzimate kredit za refinansiranje, cilj je da smanjite svoja mesečna novčana opterećenja i konsolidujete zaduženja. Osigurajte se da ste dobro izabrali kredit za refinansiranje sa fiksnom kamatom, da ne biste bili neprijatno iznenađeni u slučaju da dođe do rasta kamatne stope.

10.Uzmite „2u1“ dinarski keš kredit Addiko banke

Addiko banka nudi „2u1“ dinarski keš kredit koji omogućava refinansiranje obaveza u drugim bankama i lizing kućama, sa rokom otplate do čak 95 meseci, bez ograničenja za dodatni keš. Odobren u najkraćem roku i uz minimalnu dokumentaciju, Addiko „2u1“ keš kredit je dinarski gotovinski kredit sa fiksnom mesečnom ratom otplate. Odobrava se u iznosu od 30.000 do 3.000.000 dinara, uz nominalnu stopu od 8,99%, sa periodom otplate od 12 do 95 meseci, jednokratnu naknadu za obradu kreditnog zahteva od 0% i mesečnu naknadu za vođenje kreditne partije u iznosu od 100 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Addiko banka banka refinansiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana