Tekst objavljen: 09.02.2015 10:31        


U periodu od 1. januara do 30. septembra 2014. godine, Centar za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije (NBS) primio je ukupno 1.133 obaveštenja s prigovorima na rad finansijskih institucija.

1.333 prigovora na rad finansijskih institucija

Pored obaveštenja, Centru je dostavljeno i 537 preuranjenih obaveštenja, 9.221 pitanja i 15.465 poziva i upita, objavila je danas NBS.

U istom periodu zakazano je i održano 68 postupaka posredovanja (medijacija) pred NBS.

Centar NBS je u navedenom periodu primio 1.670 obaveštenja i preuranjenih obaveštenja u vezi s prigovorima na rad finansijskih institucija, što je 4,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Udeo preuranjenih obaveštenja od 32 odsto ukazuje da značajan broj korisnika finansijskih usluga nije upoznat s procedurom ulaganja prigovora, odnosno, sa obavezom da se najpre obrate institucijama na čiji rad imaju primedbe, a tek nakon toga NBS.

Centar je takva obaveštenja, kao preuranjena, prosledio finansijskim institucijama na nadležno postupanje, a radi davanja odgovora korisnicima.

Najveći broj obaveštenja i preuranjenih obaveštenja (86,1odsto), odnosio se na rad banaka, što se može objasniti činjenicom da korisnici najviše koriste upravo bankarske usluge.

Korisnici su do oktobra 2014. Centru NBS uputili 1.133 obaveštenja u vezi s prigovorima na rad finansijskih institucija, što je 3,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a od tog broja obaveštenja, 83,1 odsto se odnosilo na rad banaka.

Od ukupnog broja primljenih obaveštenja, postupanje je završeno u 1.060 slučajeva (93,5 odsto slučajeva), od čega se njih 789 (74,4 odsto) odnosilo na neosnovane prigovore, a 271 (25,6 odsto) na osnovane prigovore.

U tom periodu korisnici su na rad banaka uputili ukupno 942 obaveštenja, što je za 3,7odsto više u odnosu na isti period 2013. godine.

Tokom trećeg tromesečja 2014. godine, Centar je primio ukupno 307 obaveštenja na rad banaka, što je 9,6 odsto više u odnosu na prethodno tromesečje. Najviše obaveštenja s prigovorom na rad banaka odnosilo se na kredite (54,7 odsto), tekuće račune (14,7 odsto) i kreditne kartice (13,7odsto).

U periodu 1. januar - 30. septembar 2014. godine Centar NBS je primio 182 obaveštenja na rad društava za osiguranje, jedno manje u odnosu na isti period 2013. godine.

Od navedenog broja, u toku trećeg tromesečja, Centar je primio ukupno 60 obaveštenja na rad društava za osiguranje, 11 odsto više u odnosu na prethodno tromesečje. Najveći broj obaveštenja pristiglih u toku trećeg tromesečja odnosio se na autoodgovornost (23,3 odsto), osiguranje imovine (23,3 odsto), životno osiguranje (16,7odsto) i kasko osiguranje (15 odsto).

Osiguranici su se u trećem tromesečju najčešće žalili na: visinu ponudene naknade štete, neblagovremene isplate po osnovu naknade štete, odbijanje isplate nespornog dela te štete, probleme u ostvarivanju prava po osnovu polisa životnog osiguranja, polisa osiguranja od posledica za slučaj nezgode i polisa osiguranja imovine, kao i na probleme u ostvarivanju prava po osnovu polisa životnog osiguranja u slučaju nemogućnosti daljeg plaćanja premije.

Tokom trećeg tromesečja prošle godine, na rad davalaca finansijskog lizinga upućeno je sedam obaveštenja, odnosno 0,62 odsto ukupnog broja obaveštenja, dok su na rad društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima upućena dva prigovora, što čini 0,18 odsto ukupnog broja obaveštenja.

U periodu 1. januar - 30. septembar 2014. godine zakazano je 68 postupaka posredovanja (medijacija), što je 12,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Od ukupnog broja postupaka posredovanja, postupak je okončan u 54 slučajeva, pri čemu je u 40,7 odsto okončanih postupaka postignut sporazum između finansijskih institucija i njihovih klijenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prigovori građana nbs finansijske institucije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana