Tekst objavljen: 26.12.2013 13:45        


Tablet računari će, kako se očekuje, ove godine biti najčešći božićni poklon za decu. Proizvođači ovih uređaja za tu priliku su plasirali na tržišta tablete posebno dizajnirane za najmlađe.

A od Deda Mraza malim Amerikancima na poklon - tablet

Stručnjaci, međutim, ukazuju da nema dokaza da vreme provedeno pred ekranom, bilo televizora bilo tableta, pruža bilo kakvu obrazovnu ili razvojnu korist za bebe i mlađu decu.

Umesto toga, oni oduzimaju vreme aktivnostima koje promovišu razvoj mozga, poput običnih igračaka i interakcije sa odraslima.

Eksperti takođe upozoravaju da se previše vremena provedenog pred ekranom može povezati sa problemima u ponašanju i usporiti razvoj kod starije dece. Istraživanja u vezi sa uticajem tableta na razvoj male dece ipak su tek u povoju.

Naučnici smatraju da ovi uređaji mogu biti korisni ukoliko obrazovne igre i aplikacije angažuju dete na interakciju, ali su i upozorili da je, ako dete na njemu samo gleda video snimke, to isto kao da gleda televiziju.

Američka akademija pedijatara preporučuje da deca starija od dve godine ne bi trebalo da gledaju televiziju ili video snimke na tabletima više od dva sata dnevno.

Neki pedijatri smatraju da previše vremena utrošenog na gledanje sadržaja na tabletu može da uspori razvoj govora kod dece, kao i društveni razvoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tablet it industrija praznici pokloni amerikanci Amerika SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana