Tekst objavljen: 25.08.2015 14:53        


Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić izjavio je danas Tanjugu da je Aerodrom "Nikola Tesla" je prošle godine po poslovnim rezultatima bio u svetskom vrhu, na 84. mestu u svetu, i najavio da se ove godine očekuje da će ostvariti promet od preko pet miliona putnika i investirati 21 milion evra u proširenje kapaciteta. 

Aerodrom "Nikola Tesla" po rezultatima u svetskom vrhu

Aerodrom "Nikola Tesla" imao je prošle godine ubedljivo najveći rast u Evropi i bio među vodećim u svetu, naglasio je Ilić, ocenjujući da se i u ovoj godini očekuje da će Aerodrom po poslovanju biti u evropskom i svetskom vrhu.

Ilić je naveo da je po poslovnim rezultatima Beogradski aerodrom među 100 najprometnijih u svetu, tačnije, na 84. mestu i napomenuo da se među 100 najprometnijih nalaze aerodromi u Beču, Budimpešta, Bukurešt i Atina, dok ostali u okruženju, kao i onaj u Sofiji koji propada EU - nemaju tako dobre rezultate.
Povećanje prometa na Aerodromu prošle godine iznosio je 31 odsto u odnosu na 2013. godinu i tada je prevezeno je oko 4,6 miliona putnika, a ove godine se do kraja jeseni ili početka zime očekuje da će na Beogradskom aerodromu biti prevezeno pet miliona putnika, kazao je Ilić.

Prošlu godinu karakteriše veliki broj obavljenih operacija, kada je u špicu letnje sezone zabeležen porast saobraćaja od 40 odsto na dnevnom nivou i takva situacija je trajala do kraja oktobra prošle godine, napomenuo je pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj.

Takvo povećanje saobraćaja, kakav je prošle godine imao Aerodrom "Nikola Tesla" predstavlja ozbiljan udar na prihvatno - otpremne kapacitete i aerodromske službe su sve to uspešno obavile, rekao je Ilić i napomenuo da Aerodrom probleme rešava na dva koloseka.

Jedan je izbor menadžmenta koji će upravljati daljim razvojem, a drugi je izrada novog planskog akta koji je u završnoj fazi, objasnio je Ilić i najavio da Aerodrom "Nikola Tesla" planira nove investicije u ukupnom iznosu od 21 milion evra, karjem ove i početkom sledeće godine i ta sredstva će u celosti Aerodrom obezbediti iz svog profita.

"Aerodrom "Nikola Tesla" je od svoje dobiti u 2014. godini državi uplatio 14 miliona evra, naveo je Ilić i napomenuo da je ukupna dobit Aerodroma za prošlu godinu iznosila skoro 28 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Aerodrom Beograd aerodrom nikola tesla aviokompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana