Zvanični kurs Evra za dan 10.05.21. :: 117.5807 rsd
Tekst objavljen: 02.11.2020 15:55        


Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je da je u podne počeo sastanak s predstavnicima osiguravajućih kuća o produženju polisa osiguranja putovanja, ali da još nije postignut dogovor

Agencije počinju sa otpuštanjima, Seničić: "Nema dogovora sa osiguravajućim kućama"

On je rekao da je u agencijama i rent-a-kar službama radilo oko 7.500 ljudi, ali je od marta otpušteno 4.000 ljudi.

Komercijalni direktor turističke agencije "Plana turs", Milan Vasić, rekao je da 99 odsto agencija radi iako ne bi smelo, jer nije postignut dogovor o polisama osiguranja putovanja, ali da su mnoge otpustile znatan broj radnika.

Turističke agencije su u blokadi od 1. oktobra, kada su istekle polise osiguranja putovanja koje su uslov za licencu za rad. Već mesec dana agencije ne mogu da postignu dogovor sa osiguravajućih kućama o produženju polisa jer su im cene previsoke: od 12.000 do 19.000 evra godišnje i to uz neizvesnost putovanja zbog pandemije.

"Agencije sada prodaju samo pojedinačne usluge kao što su prevoz i smeštaj, ali ne i aranžmane, a i nema interesovanja, osim nešto malo za Kopaonik i Bugarsku", rekao je Vasić.

Dodao je da je njegova agencija bila prinuđena da otpusti 13 od 27 zaposlenih.

Direktor "Eurotursa" Milan Petković rekao je da je posao "zamro" i da je nemoguće organizovati programe za udaljene destinacije.

"Prodaju se po malo putovanja za Istanbul, Albaniju, Ohrid, Bugarsku, Crnu Goru i Bosnu. Ponuda za polise od 12.000 do 19.000 evra je preskupa, duplo veća nego prošle godine, a ne zna se da li će biti posla", rekao je Petković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Direktor agencije "Sabra travel" Vladimir Vlaho rekao je da ta agencija nema licencu i da ne radi, ali da i pre isteka licence 1. oktobra nije bilo mnogo posla.

"Trošimo zalihe i moraćemo da otpustimo radnike početkom decembra, čim istekne rok do kada smo imali zabranu smanjenja broja zaposlenih jer smo dobili pomoć države", rekao je Vlaho.

Dodao je da će od 40 svojih službenika zadržati samo pet-šest.Vlaho je rekao da od 15. marta "samo idu troškovi", a da će 1. januara 2021. godine morati da plate odložene poreze i doprinose.

Ocenio je da mora da se nađe rešenje za osiguravajuće polise, koje su "ukinule pravo na rad" turističkim agencijama, iako "pravo na rad garantuje Ustav Srbije".

"Mora se menjati i Zakon o radu, jer ne može pravo na rad zavisiti od osiguravajućih kuća. Ovakvi uslovi poslovanja ne postoje nigde na svetu", rekao je Vlaho.

Turističke agencije nisu odustale od zahteva za bespovratnu državnu novčanu pomoć i čekaju sastanak s novom ministarkom trgovine Tatjanom Matić da bi ponovili taj zahtev.

1 komentar

  1. User image
    Zoran 02.11.2020 23:17

    Ovo je nacionalna sramota.
    Država mora da onterveniše. Ne mogu privatne osiguravajuće firme da zaustave turizam jedne zemlje. Svina oduzeti licencu i oravo rada i dovesti nove kompanije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pandemija ekonomska kriza otpuštanja turističke agencije garancije turističke agencije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana