Tekst objavljen: 06.10.2018 12:58        


Kako je više od 7.000 putnika u Srbiji ove godine ostalo bez svojih plaćenih turističkih aranžmana i avio karata, ne možemo da se ne zapitamo da li će se scenario ponoviti i za zimsku sezonu.

Agencije uvek bankrotiraju u jeku letnje sezone

Kamatica je istraživala zašto turističke agencije uvek bankrotiraju u jeku letnje turističke sezone?

Prema podacima Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije - YUTE to je najveći broj oštećenih putnika, računajući ukupno sve sezone, u poslednjih 15 godina, a od ukupno šest agencija koje nisu ispunile svoje obaveze prema putnicima, dve su bile članice ovog udruženja i svi njihovi putnici su obeštećeni.

„Od maja pa sve do kraja septembra, koliko traje letnja turistička sezona preko agencija otputuje, u proseku oko milion i sto hiljada putnika. U zimskoj turističkoj sezoni, bez aranžmana za Novu godinu, bude oko sto hiljada putnika i upravo u tim brojevima „leži“ razlog zašto agencije uvek bankrotiraju leti“, objašnjava Aleksandar Seničić, direktor YUTA. Osim u letnjoj sezoni, ostalih meseci u toku godine agencije nemaju veliki promet, nemaju toliko obaveza za plaćanje, a i kada zakupljuju aranžmane za, na primer zimovanja, nikada ne ulaze u toliki rizik kao kad planiraju letnju sezonu.

„Veliki broj turističkih radnika je upravo sada u popularnim letovalištima i ugovaraju leto 2019. godine. I svi su optimisti, pa se puno njih prosto „preigra“ u rezervaciji smeštaja, zakupi mnogo više nego što iduće godine može da proda“, priča Seničić.

Od početka juna do danas šest agencija u Srbiji zatvorilo je vrata svojih poslovnica. To su:
 • Fly fly Travel;
 • Jazz Travel;
 • S.A.B Travel;
 • B2R agencija;
 • Sun&Sea agencija Subotica i
 • Global Travel Pančevo.

Agencije sada uplaćuju između 5 i 10 odsto od ukupne sume kompletno zakupljenog smeštaja, ali prva ozbiljna plaćanja slede tek u maju i tada su u obavezi da plate 20 odsto. Svaki naredni mesec plaćaju isto toliko i tada zapravo i nastaju najveći problemi, jer koliko će letovanja stvarno i prodati zavisi od mnogo različitih faktora, među kojima su vremenske prilike na početku sezone, a i politička situacija...

„Neka računica je da puna sezona traje od 45 do 50 dana i da se tada aražmani prodaju po najskupljoj ceni. Pre i posle toga veliki broj se proda sa raznim popustima. Međutim, ako se u punoj sezoni poremeti cena i iz nekog razloga agencije budu prinuđene da tada znatno snize cene, to pravi dugoročni problem i potencijalno može dovesti do bankrota agencije“, kaže Aleksandar Seničić.

Pregovori Ministarstva turizma i strukovnih udruženja turističkih agencija, o zakonskim izmenama koje bi zaštitile putnike od prevara i bankrota turističkih agencija, trebalo bi da počnu za oko mesec dana, i kako se najavljuje, da se završe vrlo brzo, kako bi sve prošlo skupštinsku raspravu i na snagu stupilo od januara iduće godine. Ministarstvo najavljuje rangiranje agencija prema broju putnika, pa će biti uvedeno nekoliko kategorija licenci: A, B i C. Da bi naredne godine obnovile licencu, agencije će biti dužne da polože keš depozit od 15.000 do 50.000 evra.

Dok u YUTI smatraju da to neće doneti bolju zaštitu turista, već da bi trebalo raditi na tome da se napravi model po kome bi uz turistički aranžman putnici kupovali i polisu osiguranja, koja bi bila zaštita od svih eventualnih prevara i nepredviđenih okolnosti. Druga opcija moglo bi da bude i da vlasnici agencija ličnom imovinom garantuju za svoj rad, to bi takođe pomoglo u sprečavanju prevara i smanjilo broj oštećenih putnika.

3 komentara

 1. User image
  Nena 09.10.2018 10:24

  Poštovani,

  zašto na ovom spisku nema Agencije Millenium travel iz Trstenika odnosno njenog ogranka u Beogradu Millenium travel Beograd koja nas je je pre 8 dana takođe ojadila i zatvorila vrata svojim klijentima? Ostali su nam uplaćeni aranžmani i to u celosti još od jula 2018. Čekamo da YUTA aktivira osiguranje...nigde se ne govori ništa o vlasnicima gore navedene agencije koji su "pokušali samoubistvo" iz finansijskih razloga. Vrlo sumnjivo, nema vesti šta se dešava ni u novinama ni na netu. Agencije i dalje preko nekih kupona prodaje svoje aranžmane...SRAMOTA!!!

 2. User image
  Mira 11.10.2018 9:16

  Mi nismo bili smešteni u uplaćenom hotelu u Turskoj, 3 dana smo obigravali oko recepcije uz njihovo ponižavanje. Agencija nam je ponudila kao obeštećenje samo 10% od cene smeštaja. Žalili smo se turističkoj inspekciji i oni su odgovorili da se naši i iskazi agencije bitno razlikuju i uz dokaze na 100 strana uz fotografije koje smo dostavili naravno odgovorili u korist agencije. Rečeno nam je da mi nismo Nemačka i da inspektori ne mogu da ocenjuju mirise i ukuse, čak ni vlagu u sobama, što znači da je bespredmetno žaliti se ukoliko nije veća grupa turista u pitanju.

 3. User image
  MILAN 16.10.2018 9:00

  TREBA PUSTITI U RAD TUI I OSTALE VELIKE AGENCIJE U SVETU NA NASE TRZISTE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
turističke agencije bankrot agencije YUTA otkazani aranžmani istraživanja kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana