Tekst objavljen: 28.06.2018 10:40        


Turistička inspekcija podnela je predlog za oduzimanje licence agenciji S.A.B. a protiv vlasnika Stevana Buđića biće podneta prekršajna prijava.

Agenciji S.A.B. se oduzima licenca

Mi smo završili pregled dokumentacije, utvrdili smo i insolventnost i druge činjenice i moći ćemo da ih predočimo javnosti čim izveštaj danas bude potpisan. Izveštaj ćemo poslati i asocijaciji turističkih agencija, Juti čiji je S.A.B. član, kao ugovaraču kako bi mogla da se aktiviraju sredstva obezbeđenja – rekla je za Danas pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Vera Božić Trefalt.

Ona je podsetila da je vlasnik agencije juče obećao da će prodati deo imovine firme kako bi dopunio budžet od 300.000 evra na koliko glasi garancija osiguranja. Procenjuje se da će biti potrebno najmanje dva puta više sredstava, jer prema pisanju medija, otkazano je oko 2.250 ugovora za letovanje u Grčkoj kojima je za aranžmane u Olimpskoj regiji, na Pargi i Krfu uplatilo oko 5.500 turista.

– Duboko verujem da će svi biti obeštećeni. I vlasnik agencije je obećao da će obezbediti sredstva, trudi se da to učini i Juta. Ono što ne može da se povrati je ugled agencije i svakako nematerijalna šteta učinjena putnicima kojima je propalo letovanje. Podsećam da svi oni za tu nadoknadu mogu da se obrate sudu – kaže Božić Trefalt.

Naša sagovornica potvrđuje da je ove godine bilo više problema u turističkim agencijama nego ranije, ali kaže da su razlozi različiti.

– Nažalost dve velike agencije, brendirani Fly Fly i dugogodišnji S.A.B. suočili su se sa teškoćama, mi smo činjenice utvrdili i preduzeli potrebne korake. Problem je imao i Balkan Fun, ali je on dokumentacijom dokazao da nije kriv zbog toga što im inopartner sa kojim su potpisali ugovor o ulaznicama za utakmicu Srbija-Brazil, to nije i isporučio, kao i da su i sami zbog toga podneli krivične prijave. Međutim, takve situacije ruše poverenje turista u agencije – ističe Božić Trefalt.

Podsetimo, u petak 424 putnika nije otišlo na plaćeno letovanje u Grčku, a to neće moći ni još oko hiljadu njih koji su planirali polazak 25. i 28. juna. Zapravo, agencija S.A.B. preko koje je trebalo da otputuju, otkazala je sve polaske ugovorene za ovo leto zbog, kako je vlasnik objasnio, problema sa grčkim partnerima. On je u jutarnjem programu na TV Prvoj tvrdio da je prva smena letovala bez problema, ali da su grčki domaćini zaključali vile kada je trebalo da stigne druga grupa srpskih turista. Njima je pronađen alternativni smeštaj, a Juta je organizovala povratak iz Parge i sa Krfa onih putnika čije se letovanje završava ovih dana, pa se već danas očekuje da u Srbiju dođe grupa za koju je poslato šest autobusa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otkazani aranžmani naknade putnicima ministarstvo turizma oduzimanje licence turistička agencija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana