Tekst objavljen: 10.11.2015 12:52        


Kompanija Telekom Srbija pokrenula je društveno odgovornu kampanju "Biraš kako komuniciraš", u kojoj korisnike mobilne telefonije savetuje na koji način da smanje izloženost elektromagnetnom zračenju.  

Akcija Telekoma za manje izlaganje zračenju iz mobilnih

Kampanja je organiozovana u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, saopšteno je danas iz Telekoma Srbija.

Za potrebe kampanje pokrenut je mikrosajt kakokomuniciras.rs, na kojem se, pored saveta o pravilnoj upotrebi mobilnih uređaja, nalaze osnovne informacije o izvorima elektromagnetnog (EM) zračenja, načinu funkcionisanja mobilnih mreža i zakonskim okvirima u ovoj oblasti.

U Srbiji ima više od 10 miliona korisnika mobilne telefonije i osnovna ideja kampanje jeste da se svi oni upoznaju sa time kako radi mobilna mreža i kako da smanje svoju izloženost EM zračenju kao neminovne posledice korišćenja mobilnih, ali i drugih uređaja na koje smo svakodnevno upućeni.

Među osnovnim preporukama, obrazloženim na stranici kakokomuniciras.rs, nalaze se saveti korisniku da izbegava korišćenje telefona u uslovima slabog prijema, da udalji uređaj od sebe prilikom uspostave veze ili dok spava, kao i da koristi SMS za kratke dogovore.

Neophodnost pokretanja ovakve kampanje pokazali su i rezultati istraživanja koje je za Telekom Srbija ove godine sprovela agencija GfK, prema kojem je ubedljiva većina ispitanika, čak 92 odsto, svesna zračenja različitih uređaja koji nas okružuju dok, istovremeno, mobilni telefon ne prepoznaju kao primarni izvor elektromagnetnog zračenja.

Telekom Srbija ovim projektom zapravo nastavlja da edukuje svoje korisnike, nastojeći da kod njih podstakne svest o odgovornom korišćenju uređaja i usluga koje im kompanija pruža.

Mikrosajt kakokomuniciras.rs sadrži i osnovne nalaze istraživačkog projekta Lexnet, organizovanog pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u čijem radu su iz Srbije učestvovali predstavnici Telekoma Srbija i Elektrotehničkog fakulteta.

Lexnet je u prethodne tri godine sproveden u devet zemalja, uz učešće 17 partnera - obrazovnih institucija i istraživačkih centara, operatora i proizvodjača opreme. Cilj tog ovog projekta je smanjenje zračenja u bežičnim mrežama, među kojima je i WiFi, putem razvijanja novih komponenti i uređaja za prenos radio signala, kao i načina prenosa i upravljanja mrežom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zračenje upotreba mobilnih telefona Telekom Srbija mobilni korisnici mobilni telefon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana