Tekst objavljen: 18.12.2013 17:07        


Nakon dva dana u kojima je promet bio ispod proseka, danas je viđena značajno bolja slika, zahvaljujući pre svega akcijama AIK banke (AIKB). Ipak, oba indeksa su zabeležila korekciju pa se Belex15 spustio 0,21 odsto, dok je Belexline oslabio 0,47 odsto. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 91,2 miliona dinara.

Akcije AIK banke dominirale Beogradskom berzom

Apsolutnu dominaciju po pitanju prometa imale su akcije niške AIK banke koja je, u samo 9 transakcija, registrovala realizaciju od čak 79 miliona dinara. Prosečna ponderisana cena iznosila je 1.520 dinara, što je za 1,13 odsto više u odnosu na prethodni dan.

Od ostalih bankarskih akcija, jedino je još vredna pomena Komercijalna banka (KMBN) koja je zabeležila promet od 3,75 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 1.300 dinara. Prioritetne hartije ove banke (KMBNPB) skočile su 1,19 odsto na 850 dinara a ovo je donekle očekivano s obzirom da se bliži kraj godine, odnosno 31. decembar, datum koji je određen kao presek za dividendu koju nose ove hartije i koja je jedna od najboljih na tržištu.

U realnom sektoru, najtrgovanija hartija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je ostvarila promet u iznosu od 4,8 miliona dinara dok je cena na kraju trgovanja bila 934 dinara, za 0,32 odsto niže u odnosu na juče. Od likvidnih akcija, Energoprojekt Holding (ENHL) imao je promet blizu milion dinara, a cena je neznatno porasla u odnosu na juče na 710 dinara.

Akcije Aerodroma Nikola Tesla (AERO) i Sojaproteina (SJPT) ostvarile su gotovo identičan promet od veoma skormnih 0,3 miliona dinara, a ujedno su obe hartije registrovale i pad cene i to za 0,82 odsto na 485 dinara i 2,77 odsto na 632 dinara, respektivno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aik banka Beogradska berza berza indeksi akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana