Tekst objavljen: 14.03.2023 15:15        


Akcije banaka u Aziji i Evropi su pale, uprkos uveravanjima Džozefa Bajdena da je finansijski sistem SAD siguran nakon kolapsa dve velike američke banke

Akcije banaka pale širom sveta


Pad je usledio nakon što su vlasti SAD objavile niz mera da bi uverili pojedince i kompanije u sigurnost američkog bankarskog sistema i objavile da će garantovati povlačenje ukupnih depozita Banke silikonske doline (SVB) posle njenog kolapsa, prenosi BBC.

Pored banke SVB vlasti će dozvoliti pristup depozitima i banci Signačur bank (Signature Bank), koju je zatvorilo regulatorno telo.

Bajden je obećao da ce učiniti "sve što bude potrebno" da zaštiti bankarski sistem.

Iznenadni bankrot dve banke izazvao je strah od veće krize. Investitori strahuju da bi druge banke mogle da budu pogođene posledicama kraha, a akcije na globalnom nivou su zabeležile oštar pad.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije finansijske grupe Tokio Micubiši UFJ, najvećeg kreditora u zemlji po imovini, pale su za 8,1 odsto na berzama u Aziji sredinom dana, prenosi BBC.

U ponedeljak su španska Santander i nemačka Komercbank zabeležile pad vrednosti akcija za više od 10 odsto u jednom trenutku.

Niz manjih američkih banaka pretrpeo je još gore gubitke od evropskih banaka, uprkos uveravanju klijenata da imaju više nego dovoljno sredstava da se zaštite od finansijskih šokova, navodi BBC.

Američko regulatorno telo je u petak zatvorilo SVB, koja je bila specijalizovana za kreditiranje tehnoloških kompanija. To je najveći krah jedne američke banke od finansijske krize 2008. godine.

U nedelju su vlasti preuzele Signačur bank u Njujorku, koja je imala mnogo klijenata uključenih u kriptovalute.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
krah banke kolaps banaka džo bajden ekonomska kriza bankarski sistem

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana