Tekst objavljen: 10.05.2022 14:25        


Najveće svetske tehnološke kompanije izgubile su više od 1.000 milijardi dolara (1,0 bilion dolara) vrednost samo u protekla tri trgovačka dana na Vol Stritu

Akcije tehnoloških giganata "u kanalu"

Rasprodaja akcija je krenula nakon što su američke Federalne rezerve podigle prošle srede referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na raspon od 0,75-1,0 posto, što je podstaklo investitore na ulaganja u tzv. "sigurna utočišta" i masovni izlazak iz rizičnije imovine, pri čemu je tehnološki sektor "stradao" više od drugih.

Epl, najvrednija kompanija na svetu po tržišnoj kapitalizaciji, izgubila je 220 milijardi dolara vrednosti tokom tri sesije od zatvaranja trgovanja u sredu, kada je objavljena odluka FED-a o povećanju ključne kamate, izveštava CNBC.

Nakon obraćanja predsednika FED-a Džeroma Pauela, koji je rekao da je inflacija previsoka i da će biti nastavljeno podizanje kamatne stope, ali ne u procentu većem od 0,5 posto, berza je u prvi mah odreagovala s rastom, ali se optimizam narednih dana raspršio. Akcije su pale već u četvrtak, takođe u petak, i nastavile silazni trend i juče.

Glavni indeks Njujorške berze S&P 500 pao je ispod granice od 4.000 poena u ponedeljak, ili za 7,0 procenata od zatvaranja u sredu, dok je trgovinski fond tehnoloških akcija Invesko Nasdak 100 ETF pao za skoro 10 odsto tokom istog perioda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Od američkih tehnoloških giganata koji su registrovali najveći pad vrednosti tokom tri trgovačka dana, CNBC navodi da je Majkrosoft pretrpeo gubitkak od oko 189 milijardi dolara, "Tesla" 199 milijardi, Amazon 173 milijarde, a Alfabet (Guglova matična kompanija) 123 milijarde dolara.

Proizvođač grafičkih kartica Nvidia takođe je izgubio 85 milijardi dolara vrednosti, dok je tržišna kapitalizacija Meta Platforme, krovne kompanije Fejsbuka, pala za 70 milijardi dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tehnološke kompanije nvidia vesti sa berze trgovina na berzi wall street pad vrednosti akcija meta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana