Tekst objavljen: 09.06.2016 13:04        


Akcije na evropskim berzama su pale jutros na početku trgovanja, jer se Evropska centralna banka (ECB) priprema za lansiranje radikalnih podsticajnih mera namenjenih podizanju privrednog rasta u posrnuloj evrozoni. 

Akcije u padu u Evropi zbog lansiranja novih ECB mera

Sunovrat akcija je usledio i pošto je Svetska banka srezala projekciju rasta globalne ekonomije za 2016. godinu, navodeći da je oporavak razvijenih ekonomija sporiji od očekivanog, i da niske cene sirovina nastavljaju da pogadjaju druge zemlje, prenosi agencija Frans pres.

Po otvaranju berze, londonski indeks FTSE 100 je oslabio 0,1 odsto, na 6.277,03 poena u odnosu na vrednost sa jučerašnjeg zatvaranja, frankfurtski indeks DAX 30 je pao za 0,4 odsto, na 10.246,44 poena, a pariski KAK 40 za 0,3 odsto, na 4.461,28 poena.

ECB je, kako ocenjuje AFP, zakoračila danas u neistraženu teritoriju, budući da počinje sa otkupom obveznica koje emituju kompanije, u nastojanju da podigne inflaciju u evrozoni.

Cilj ovog programa je da kompanije iskoriste novac za investicije, što će doprineti stimulisanju rasta, otvaranju novih radnih mesta i podizanju cena.

U Aziji, berzanski indeksi su evidentirali različite rezultate, pri čemu je tokijski indeks Nikei 225 porastao za 0,93 odsto, Šangajski kompozitni pao za 0,3 odsto, a honkonški Hang Seng za 0,1 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona akcije u padu evropa ecb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana