Tekst objavljen: 06.01.2018 13:00        


S produženjem životnog veka i granica za odlazak u penziju se pomera, pa je za očekivati da će u daljoj budućnosti umesto 65 godina starosni uslov biti 70 godina.

Ako se ovako nastavi, u penziju ćemo ići sa 70 godina

Iako je mnogima i sadašnji kriterijum od 65 godina za penzionisanje muškaraca previsok, a ovo će važiti i za žene u Srbiji od 2032. godine, ako se nastavi trend dužeg životnog veka, itekako je izvesno da će se i potrebne godine za status penzionera - pomerati.

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna starost žena u Srbiji 43,5 godina, a muškaraca 40,8 godina. U poređenju sa podacima iz 1921. prosečna starost je povećana za 15 godina kod žena odnosno za 13 godina kod muškaraca. Sa pomeranjem prosečne starosti stanovništva na više, pomera se i granica očekivanog trajanja života. Za nežniji pol ona sada iznosi 78 godina, dok za jači pol - 73 godine, dok je u 2010. za žene bila 75,5 godina, a muškarce 70.

Duži životni vek pomera granicu za penziju

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, za "Blic" kaže da ideja i jeste da se sa povećanjem trajanja godina života, promeni u dogledno vreme i starosni uslov za odlazak u penziju.

- Životni vek je sada duži za pet godina, pa zato i ideja da starosna granica za odlazak u penziju prati očekivani životni vek. Ono što se poslednjih godina dešava u Srbiji uveliko je još devedesetih godina prošlog veka rešeno u drugim evropskim zemljama koje su povećale starosnu granicu za penzionisanje. Potreba je postojala, jer penzioni sistem nije bio održiv, pa je počelo usaglašavanje - ističe Altiparmakov.

Već sada, u Švedskoj uslov za odlazak u starosnu penziju je 67 godina, Italiji 66, u većini zemalja je 65 godina.

- Pretpostavka je da što se duže živi da se duže i radi. Ali važno je i znati da to ne može da bude samo od sebe. Za proces aktivnog starenja, neophodna je adekvatna zdravstvena zaštita građana srednje dobi, a da bi oni mogli da rade u starosti. Takođe i odgovarajuć program profesionalne edukacije starijih radnika, ali i da se eliminiše i stigma kod zaposlenja starijih - ukazuje Nikola Altiparmakov.

Ženama je teže

Ipak, postavlja se pitanje da li se sa izjednačavanjem broja godina za penzionisanje kod oba pola, pa makar ono bilo postepeno i u narednih petnaest godina, žene ipak stavljaju u neravnopravan položaj, zbog svoje uloge koje imaju u porodici, i da li je to zapravo i neki vid "zloupotrebe" ravnopravnosti.

Sanja M. iz Beograda, majka dvoje dece, ima 46 godina i već 27 godina radnog staža u bankarstvu. Počela je kao službenik pripravnik na šalteru, danas se visoko kotira u jednoj domaćoj banci. Po sadašnjim uslovima u penziju će otići 2036.

- Devedesete u Srbiji su bile lakše za zapošljavanje, priznajem. Ali, pri pomisli na penziju u budućnosti, sada uviđam da su "najgore" prošli oni koji su na vreme počeli da rade, posle srednje škole, a koji su uz rad završili i fakultet, što sam ja učinila - ukazuje Sanja.

Sada se kako kaže više bavi time šta joj je perspektiva u poslu, kao i da je mimoiđe otkaz, a o penziji ni ne stiže da razmišlja.

- S obzrojm na to da radim od svoje devetnaeste godine, a sada imam 46, uspela sam da doživim i preživim velike turbulencije u bankarskom sektoru. Rad mi je svih tih godina, kontinuirano prošao pod velikim stresom. Po sadašnjim uslovima, da bi ispunila starosni uslov za odlazak u penziju potrebno je da radim još 19 godina, pri tom da dajem jednaki kvalitet i odlične rezultate. Da bi sve to mogla, moraću da budem u punoj zdravstvenoj i fizičkoj formi. Kako su predamnom godine koje to ne nose sa sobom, najiskrenije se pitam kako ću od 55. do 65. "istrošena" da radim. Uzdam se u dobru sudbinu i blagonaklonost mog poslodavca - priča Sanja M.

Istraživanja o korišćenju vremena iz 2010. i 2015. godine koji je objavio Republički zavod za statistiku, potvrdila su stereotipe koje važe na našim prostorima. Bez obzira da li su zaposlene ili ne, žene u Srbiji u odnosu na muškarce dvostruko više vremena rade u kući. Za zaposlene žene rad u kući postaje druga smena. Uprkos činjenici da žene u proseku žive duže od muškaraca, i trenutno i ranije odlaze u penziju, uočljivo je da kod svih kategorija korisnika starosnih penzija žene u proseku žive kraće od muškaraca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
godine za penziju penzija penzionisanje starosna penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana