Tekst objavljen: 15.10.2021 15:15        


Avio-prevoznik "Alitalija", nekada jedan od simbola italijanskog stila i glamura, obavila je svoj poslednji let nakon 75 godina pošto je kompanija propala usled loših odluka uprave

"Alitalija" obavila svoj poslednji let


Njen naslednik, znatno manji po obimu, biće nova kompanija „Italija trasporto aero“.

„Alitalija“, čije su usluge tradicionalno koristile pape, primadone i italijanska politička elita, bila je pod prinudnom državnom upravom od 2017. godine da bi izbegla likvidaciju.

Noćni let iz Kaljarija do Rima bio je poslednji za kompaniju osnovanu 1946. godine, posle serije restruktuiranja i promena vlasnika.

Kompanija je u ovom veku samo jednu godinu završila za pozitivnim saldom, a vlada je morala da je spasava više puta, na šta je potrošila više od osam milijardi evra samo u poslednje tri godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nakon pokušaja prodaje privatnim investitorima došla je pandemija 2020. godine i vlada u Rimu je odlučila da ugasi „Alitaliju“ i od njenih ostataka napravi manju kompaniju ITA.

Novi prevoznik, u koji će vlada uložiti 1,35 milijardi evra u naredne tri godine, počeće rad sa 52 aviona i 2.800 zaposlenih. „Alitalija“ je imala oko 110 aviona i 10.000 radnika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslednji let Kaljari alitalia aviosaobraćaj Italija grad rim

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana