Tekst objavljen: 30.01.2017 14:07        


Američka "laka" nafta WTI se trguje blizu nivoa od 53 dolara za barel, pošto je bušenje u SAD-u dostiglo najviši nivo u više od godinu dana, suprotstavljajući se naporima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za otklanjanje prevelike ponude na tržištu. 

Američka proizvodnja iz škriljaca obara cene nafte

Nafta WTI za isporuku u martu pala je za 33 centa na 52,84 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, dok se u Londonu trgovala jutros u 10,00 časova na koti od 53,16 dolara, izveštava agencija "Blumberg".

Ukupan obim trgovanje bio je oko 26 odsto ispod 100-dnevnog proseka. WTI nafta je i u petak zabeležila pad od 61 cent na 53,17 dolara.

Severnomorska nafta "brent" za martovske isporuke, čije ugovaranje za taj mesec ističe sutra, pala je za devet centi (0,2 odsto) na 55,43 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu.

Broj aktivnih naftnih platformi u SAD popeo se za 15 na ukupno 566 prošle nedelje, prema podacima kompanije "Bejker Hjuz". Američki naftaši osmi mesec uzastopno povećavaju broj naftnih postrojenja koja su u pogonu, što je najduži period od septembra 2014. godine.

Američka proizvodnja sirove nafte dostigla je 8,96 miliona barela dnevno, najviši nivo od aprila prošle godine, prema podacima Uprave za energetske informacije.

Istovremeno, iz kompanije Petro-Logistika sa sedištem u Ženevi saopštili su da će OPEK smanjiti isporuke za 900.000 barela dnevno u januaru, prvom mesecu sprovođenja sporazuma o rezanju pumpanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pada cena nafte zalihe nafte američka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana