Tekst objavljen: 10.08.2016 10:57        


Nafta je povećala gubitke u današnjem trgovanju u Aziji, nakon što su podaci ove industrije u SAD pokazali rast zaliha "crnog zlata", pojačavajući zabrinutost zbog globalne prezasićenosti ponude. Američki naftni institut (API) je saopštio noćas da su isporuke sirove nafte porasle za oko 2,1 miliona barela prošle nedelje, prenosi agencija Frans pres.

Američke zalihe dave cene nafte

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u septembru pala je za pet centi na 42,72 dolara, a severnomorska sirova nafta "brent" za oktobarske isporuke ostala je na nepromenjenom nivou od 44,98 dolara za barel.

Investitori sada čekaju zvanične podatke o komercijalnim zalihama sirove nafte u SAD u nedelji zaključno sa 5. avgustom, koji treba da budu objavljeni kasnije danas, a koji će dati dalje indicije o tražnji u najvećem svetskom potrošaču ovog energenta.

"Podacija API-ja su izvršili dodatni pritisak na cene, koje će verovatno nastaviti da fluktuiraju dok ne dobijemo zvanične podatke od američkog Ministarstva energetike kasnije večeras", izjavio je tržišni strateg u kompaniji IG Markets, Bernard Ou.

Cene nafte variraju od prošlonedeljnog ulaska tržišta u "raspoloženje medveda", oslabivši više od 20 odsto na ispod 40 dolara za barel prvi put od aprila.

One su se oporavile nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) saopštila u ponedeljak da će održati sastanak na marginama Međunarodnog energetskog foruma u Alžiru od 26. do 28. septembra, uoči planiranog sastanka koji je zakazan za kraj novembra.

Saopštenje OPEK-a je protumačeno kao nagoveštaj da bi naftni kartel mogao da preduzme mere za stabilizaciju tržišta ove sirovine, usled glasina da će možda zamrznuti proizvodnju.

"Prevelika ponuda sirove nafte će sprečiti veći oporavak cena", izjavio je za "Blumberg news" Dejvid Lenoks, analitičar za sirovine u sidnejskoj kompaniji Fet Provets.

"Dok god beležimo vraćanje isporuka na istorijski rekordne proseke, značajniji oporavak cena će biti ograničen", dodao je on.

Bernard Ou je takođe naveo da na nestabilnost na tržištu utiče i to što su investitori ostali nesigurni u pogeldu toga šta mogu da očekuju od sastanka OPEK-a.

Na poslednjem sastanku OPEK-a u aprilu ove godine, kartel njie uspeo da dođe do sporazuma o zamrzavanju proizvodnje i, štaviše, njegove članice su nastavile sa pumpanjem nafte na rekordno visokim nivoima.

"Nakon neuspešnih sastanaka dva puta zaredom, tržišta su opreznija, ali, rekao bih, da su oprezno optimistična", rekao je Ou, a prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana