Tekst objavljen: 20.02.2015 13:07        


Kompanija Apple planira da pokrene proizvodnju električnog (e) vozila od 2020. godine, što je previše ambiciozan cilj za firmu sa veoma malo iskustva u automobilskoj industriji, prenela je agencija Blumberg, pozivajući se na izvore upoznate sa dešavanjima u Apple-u. Proizvođač čuvenog "Iphone" okuplja "automobilsku ekipu" od oko 200 ljudi da radi na ostvarenju tog cilja, objavio je Blumberg.

Apple planira početak proizvodnje e-vozila od 2020.

Američki informatički gigant se, inače, ovih dana suočava sa optužbama za preotimanje vrhunskih inženjera iz drugih kompanija, koje angažuje na projektu e-vozila, a proizvođač baterija za električne automobile "A123 Sistems" je čak zbog toga pokrenuo sudski proces protiv Apple-a.

Njujorška novinska agencija podseća da je proizvođačima automobila potrebno izmedju pet i sedam godina rada kako bi razvili novo vozilo.

Apple-o električno vozilo bilo bi direktan konkurent kompaniji "Tesla motors" i drugim proizvođačima automobila u SAD, Japanu i Evropi koji imaju slične planove.

"Tesla" i Dženeral Motors očekuju da će 2017. godine proizvesti e-automobil, koji će moći da pređe više od 200 milj (322 kilometra) sa jednim punjenjem baterije, a čija će cena biti ispod 40.000 dolara (35.000 evra).

Blumbergov izvor, međutim, napominje da bi uprava Apple-a mogla i da odustane od tog projekta ili odloži njegovu realizaciju ako ne bude zadovoljna dinamikom kojom se proces odvija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Apple e-auto Apple počinje sa proizvodnjom automobil na baterije električni automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana