Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 04.12.2021 12:00        


Kompanija Epl (Apple) je obavestila svoje dobavljače da verovatno neće naručiti predviđenu količinu komponenata usled opadanja potražnje za telefonom iPhone 13, sugerušući da će se potrošači manje nego što je predviđeno odlučivati da nabave taj uređaj

Apple se suočava sa smajenjom potražnjom poslednjeg modela iPhonea


Epl je već smanjio svoj cilj proizvodnje iPhone-a 13 za ovu godinu na 80 miliona uređaja, u odnosu na cilj od 90 miliona, zbog nedostatka delova.

Očekivalo se da će se veći deo tog manjka nadoknaditi sledeće godine kada se poboljša snabdevanje, ali kompanija sada obaveštava svoje prodavce da te porudžbine možda neće biti realizovane.

Budući da nedostaci i kašnjenja u isporuci frustriraju mnoge potrošače, a inflacija i omikron soj koronavirusa donose novu zabrinutost, kupci su počeli da odustaju od nekih porudžbina.

To bi moglo dovesti potpung preskakanja serije iPhone 13 i čekanja "nadogradnje" sledeće godine, kada će izaći naredna serija uređaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Trenutna linija ima početnu cenu od 799 dolara za standardni model i 999 dolara za Pro verziju.

iPhone 13sesmatra manjim unapređenjem u odnosu na iPhone 12, koji je imao potpuno novi dizajn, a za model iz 2022. godine očekuju se veće promene, što će nekim kupcima dati razlog da čekaju.

Kao i skoro svaka druga tehnološka kompanija, Epl se bavi problemima snabdevanja izazvanim globalnom nestašicom poluprovodnika. Izvršni direktor Tim Kuk rekao je da je posljednja kvartalna zarada kompanije smanjena za šest milijardi dolara zbog nestašice, kao i uticaja koronavirusa na proizvodnju u jugoistočnoj Aziji, a očekuje se još veći uticaj trenutni, praznični kvartal.

Problem predstavlja i činjenica da su potrošačke cene u SAD porasle su prošlog meseca najbržim godišnjim tempom od 1990. godine, a rastući troškovi za hranu, gas i stanovanje ugrožavaju kupovnu moć građana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pad potražnje tim kuk iphone apple iphone 13

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana