Tekst objavljen: 02.09.2022 9:00        


Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) objavila je danas da zahteva da minimalna zarada u Srbiji iznosi najmanje 50.000 dinara neto i da se primenjuje odmah, već za isplatu septembarskih plata, upozorivši da se u suprotnom teret krize ponovo svaljuje na radnike i to one najsiromašnije

ASNS traži minimalac od bar 50.000 dinara neto


"Minimalna zarada od 50.000 dinara omogućila bi medijalnu zaradu od oko 80.000 dinara kojom bi, pre svega tokom najavljene kritične zime, bio obezbeđen barem minimum socijalne sigurnosti za više od 50 odsto zaposlenih i njihovih porodica", navedeno je u saopoštenju.

Upozoravaju i da se projektovana porošačka korpa približava iznosu od 100.000 dinara, te da praktično nema proizvoda ili usluge koji drastično ne poskupljuju.

"Sva pozivanja na statistiku i procente padaju u vodu pred elementarnom činjenicom da sa 40.000 dinara porodica može da preživi, uz rigoroznu štednju, najviše pola meseca", naveli su iz sindikata.

ASNS zbog toga još jednom poziva i Vladu Srbije i reprezentativne sindikate da se "u ovo teško i nepredvidivo vreme, uozbilje i kroz minimalnu zaradu obezbede barem minimalnu, elementarnu socijalnu sigurnost za većinski deo radnika i građana Srbije".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Udruženje je ocenilo i da potvrđivanje nove minimalne zarade prolazi gotovo nezapaženo, kao da od novog iznosa, praktično, ne zavisi život najmanje četiri miliona građana Srbije, te da su pregovori "i ovoga puta, svedeni na puku formu i 1. septembra utvrdiće se minimalna zarada u iznosu od 40.000 dinara neto, kao što je predsednik Srbije najavio".

ASNS pita šta radnicima donosi nova minimalna zarada kada su cene povrća povećane 30 odsto, mesa 17 odsto, mleka 18 odsto, "i samo čekaju odmrzavanje pa da nastave sa divljanjem, kada za grejanje stana od 60 metara kvadratnih za sledeću zimu treba namanje 100.000 ako se greje isključivo na jeftinu struju, 140.000 za lož ulje, o ceni peleta i uglja da ne govorimo pošto ih i nema u prodaji".

"U uslovima našeg potpuno nefunkcionalnog socijalnog sistema gotovo polovina građana Srbije živeće u siromaštvu", smatra ASNS.

1 komentar

  1. User image
    Lazar 03.09.2022 1:44

    Ovo je velika sramota, malo je ljudima 40000 čovek ti da jedan prst ti hoćeš celu ruku, vratite nam minimalan od 27000 to je realna cifra . Kuda ide ovaj svet ljudi su sve više pohlepni. STRASNO!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata minimalac minimalna plata plata 50 hiljada dinara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana