Tekst objavljen: 07.11.2023 15:50        


Australijska centralna banka RBA saopštila je danas da je odlučila da podigne referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 4,35 odsto

Australijska centralna banka podigla referentnu kamatu na 4,35 odsto


Odbor RBA je ocenio da je dalje povećanje kamatnih stopa opravdano da bi se inflacija vratiti na željeni cilj između dva i tri odsto.

Kako se navodi na sajtu banke, inflacija u Australiji je prošla vrhunac, ali je i dalje previsoka i pokazuje se da je upornija nego što se to očekivalo pre nekoliko meseci.

Najnoviji podaci ukazuju na to da je inflacije cena roba usporila, ali i da cene mnogih usluga i dalje rastu brzim tempom.

Guvernerka australijske centralne banke Mišel Bulok prognozira da će inflacija u Australiji do kraja 2024. godine pasti na 3,5 odsto, a do kraja 2025. godine će biti u gornjem delu ciljnog raspona od dva do tri odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Eventualno dalje pooštravanje monetarne politike će zavisiti od aktuelnih podataka i procene rizika, ističe se u saopštenju.

Odbor RBA je posebno naznačio da će posvetiti veliku pažnju kretanjima u globalnoj ekonomiji, trendovima u potrošnji domaćinstava, izgledima za inflaciju i situaciji na tržištu rada.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
australija referenta kamatna stopa podizanje kamatnih stopa inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana