EUR 117,59 USD 103,62 CHF 108,29

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 08.06.20. :: 117.5821 rsd

Tekst objavljen: 06.04.2020 15:45        


Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je cilj njegove zemlje da se sve radnje otvore do početka maja

Austrija do početka maja otvara radnje i polako normalizuje stanje Beč


On je dodao da će restorani, hoteli, kao i škole ostati zatvoreni barem do sredine maja, ali da će mali biznisi moći da počnu sa ponovnim otvaranjem kroz nekoliko nedelja.

Kurc je istakao da će trenutne vanredne mere uzrokovane koronavirusom biti produžene do kraja aprila i apelovao je na Austrijance da poštuju propisane mere Vlade kao i socijalnu distancu, kako bi se restrikcije što pre okončale.

On je takođe rekao da se Austrija drži bolje nego bilo koja druga zemlja u Evropi, kada je reč o koronavirusu. Istakao je da procenat građana koji su zaraženi vrlo nizak, samo 2,1 odsto, kao i da je broj pacijenata koji su se oporavili veći od broja novih slučajeva. Takođe, Austrija beleži pad broja ljudi koji se nalaze na intenzivnoj nezi - sada ih ima 254.

"Naš cilj je da od 14. aprila male radnje, površine do 400 kvadrata, kao i prodavnice građevinskog i baštenskog materijala, ponovo otvore svoja vrata, ali uz neophodne mere predostrožnosti, kao što je obavezno nošenje maski, ograničenog broja kupaca i redovne dezinfekcije. Od 1. maja nam je cilj da sve radnje, tržni centri i frizeri mogu ponovo raditi. Gastronomija i hoteli će moći najranije da postepeno otvaraju od sredine maja, a odluku o tome donećemo krajem aprila", objasnio je Kurc.

Što se obrazovanja tiče naglasio je da će se matura i svi drugi završni ispiti održati pod posebnim merama, dok će škole do sredine maja ostati zatvorene, a odluka o daljem delovanju biće doneta krajem aprila. Univerziteti, kako je preneo, ovog semestra će isključivo održavati nastavu digitalno, dok će ispiti i istraživačke aktivnosti biti održane.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
otvaranje radnji normalizacija sebastijan kurc beč Austrija korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana