Tekst objavljen: 17.06.2019 12:50        


Evropske zemlje razmatraju uvođenje novih taksi u avio-sabraćaju zbog zagađenja koje proizvodi, što bi značajno poskupelo cene avio-karata

Avionske karte poskupljuju širom Evrope?

Već mesecima se u avio industriji raspravlja o uvođenju ekološke takse, zbog kritika da je komercijalna avijacija odgovorna za veliki udeo ukupne emisije ugljen-dioksida (CO2).

Prema međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju (ICAO), radi se o dva odsto ukupne količine ovih izduvnih gasova, dok nevladina organizacija Climate Action Network procenjuje da je u pitanju pet odsto, prenosi podgorički Investitor.

Švedska je već uvela taksu na kerozin koja trenutno iznosi od šest do 38 evra po avio karti, a u ovoj zemlji sve su glasnije prozivke da je "sramota putovati avionom".

Francuska analizira mogućnost da ukine sve domaće letove za koje postoji zamena putovanja vozom kraćim od pet sati.

Belgija i Holandija su početkom godine pokrenule pitanje zagađenja i očekuje se da će ono biti jedna od tema na sastanku Saveta ministara saobraćaja Evropske unije (EU) u Luksemburgu.

Kako se navodi, ostale zemlje EU takođe pažljivo prate situaciju.

"Postoje različite opcije sistema taksi za zagađivače i Francuska smatra da ih prvo treba proučiti kako bi se utvrdilo koji sistem je najbolji", saopštio je francuski ministar saobraćaja.

Dodaje se da političari daju prednost taksi na kerozin koji je bio oslobođen svih taksi još od Kongresa o međunarodnoj civilnoj avijaciji u Čikagu 1944. godine, kada je najvažnije bilo da se olakša razvoj avio saobraćaja.

Prema poverljivom izveštaju Evropske komisije, koji je nedavno "procurio" u javnost, taksa od 330 evra za 1.000 litara kerozina bi smanjila emisije ugljen-dioksida za 11 odsto.

U predlogu zakona piše da jedan let od Pariza do Marselja emituje 178 kilograma ugljen-dioksida po putniku, dok isto putovanje vozom generiše 4.14 kg ovog gasa po putniku, prenosi sajt.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zagađenje cene karata avio saobraćaj poskupljuju avio karte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana