Tekst objavljen: 08.03.2018 14:43        


Čim dođe do drastičnih vremenskih promena pomislimo na poljoprivrednike. Kako to utiče na njih i njihove useve i da li će ove sezone imati ikakvih prihoda?

Banane 160 dinara: Ne mogu biti jeftinije

Potraga za vitaminima dovodi nas na beogradske tezge. Njih za sada možete dobiti uglavnom iz voća koje potiče iz dalekih krajeva. Bez obzira na put koji pređu do ovih tezgi, cena je prihvatljiva - kilogram pomorandži je 130, a banana 160 dinara.

Kažu da u ovo vreme ne može biti jeftinije i da je ovo normalna cena, naročito ako se uzme u obzir kakva je godina bila. Uskoro bi na zemunsku pijacu mogli da stignu i plodovi iz voćnjaka Dragana Stojiljkovića, pod uslovom da se na ovih 950 stabala višanja nije odrazio nedavni sneg i mraz- Mislim da na njih nije se odrazio ovaj mraz. Možda na ove kajsije i na breskve, možda je njih nešto oštetilo, inače višnju ne verujem -rekao je voćar Dragan Stojiljković.

Sa praksom saglasna je i teorija. Zima na kraju zime voćarima je donela više dobrog nego lošeg, te je izvesno da će se na pijacama naći i domaće vrste.- Te snežne padavine akumuliraju najbolju vlagu koje zemljište može da sačuva. Sneg je usporio i te niske temperature značajno vegetaciju.

Verovatno će negde biti i neznatnih šteta, teško je za sada govoriti o kom nivou štete je moguće govoriti. U svakom slučaju neke rane sorte breskve i kajsije možda će imati izvesna oštećenja -rekao je Milovan Veličković sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Prognozu cena teško je odrediti, jer na nju može uticati ona vremenska. Kraj marta može doneti nove mrazeve, a voćarima kao i do sada ostaje samo da gledaju u nebo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banana voće cene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana