Tekst objavljen: 17.06.2016 8:41        


Banka Engleske je ponovo danas upozorila na to da referendum o članstvu Britanije u Evropskoj uniji, iduće nedelje, predstavlja potencijalno "najveći rizik" za svetska tržišta. 

Banka Engleske: Funta će ošto pasti u slučaju Bregzita

"Ishod referenduma je i dalje najveća neposredna opasnost sa kojima se suočavaju britanska finansijska tržišta, a možda i globalna finansijska tržišta", navodi se u zapisniku sa junskog sastanka Banke Engleske, na kom je odlučeno da banka zadrži ključnu kamatnu stopu na 0,5 odsto, prenosi agencija Frans pres.

"Ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo bude glasalo za izlazak iz EU, kurs funte će dalje padati, moguće naglo", dodaje se u zapisniku.

Britanska centralna banka dosledno upozorava u poslednjih nekoliko meseci na potencijalne efekte glasanja za opcije "ostati" ili "izlazak" iz članstva EU na referendumu 23. juna.

Banka je danas ponovila svoj stav da bi opredeljenje za Bregzit moglo bi dovede do "materijalno nižih" izgleda privrednog rasta, dodajući da "glas za odlazak iz EU može značajno da promeni podatke o proizvodnji i inflaciji, i samim tim i svrsishodnost uspostavljene monetarne politike".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referendum engleska funta izlazak iz eu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana