Tekst objavljen: 24.06.2016 9:40        


Banka Engleske će preduzeti "sve neophodne mere" da obezbedi monetarnu i finansijsku stabilnost posle odluke Britanije da napusti Evropsku uniju, saopštila je danas britanska centralna banka. "Banka Engleske pomno prati razvoj situacije", navodi se u kratkom saopštenju, objavljenom posle jučerašnjeg glasanja Britanaca na referendumu o članstvu u EU, prenosi agencija AFP.

Banka Engleske preduzima sve potrebne mere

U saopštenju se dodaje da je BoE preduzela korake u smislu opsežnog planiranja za slučaj nepredviđenih okolnosti, a u tesnoj saradnji sa Ministarstvom finansija, drugim domaćim organima vlasti i stranim centralnim bankama.

"Banka Engleske će preduzeti sve potrebne u skladu sa svojim odgovornostima da obezbedi monetarnu i finansijsku stabilnost", poručila je centralna banka u saopštenju.

Prema konačnim rezultatim britanskog referenduma o izlasku iz Evropske unije za izlazak je glasalo 51,89 odsto građana a za ostanak u Uniji 48,11 odsto.

Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasalo 17,410,742 građana a za ostanak 16,141,241 glasača, javlja Rojters.

Vest da su građani Britanije na referendumu glasali za izlazak iz Evropske unije uticala je i na finansijska tržišta, a britanski mediji jutros ističu da je funta trenutno na najnižem nivou u odnosu na dolar od 1985. godine. Kako se navodi, funta i dalje nastavlja da gubi vrednost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Milan 24.06.2016 9:56

    Kako ce se ovo odraziti na dolar i evro? Da li su ugrozeni oni koji imaju ustedjevine u evru ili dolaru?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
engleska centralna banka engleske funta referendum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana