Tekst objavljen: 20.04.2024 18:00        


Banka Engleske (BoE) će smanjiti kamatne stope već u maju, izjavio je glavni ekonomista banke Morgan Stenli Jens Ajzenšmit

Banka Engleske smanjuje kamatnu stopu


Ovo mišljenje je daleko od konsenzusa većine ekonomskih stručnjaka koji uglavnom smatraju da će BoE početi sa smanjivanjem kamatnih stopa u septembru.

Uporna inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama i sve oštriji komentari čelnika američke centralne banke FED su doveli u sumnju celokupnu sliku o očekivanom padu inflacije na globalnom nivou, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Evropska centralna banka (ECB) je prošle nedelje nagovestila smanjenje kamatnih stopa, ali je upozorila da bi rastuće tenzije na Bliskom istoku mogle da ugroze te planove.

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli rekao je da se izgledi u Evropi razlikuju od onih u SAD i izrazio optimizam povodom pada inflacije u Velikoj Britaniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji je u martu pala sa februarskih 3,4 odsto na 3,2 odsto i trenutno je najniža od septembra 2021. godine, objavila je juče britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) na svom vebsajtu.

Rezultati za mart su nešto nepovoljniji nego što su očekivala tržišta koja su predviđala inflaciju od 3,1 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banka engleske kamatna stopa smanjenje kamatnih stopa svetska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana