Tekst objavljen: 11.03.2014 10:30        


Bankari obećavaju da će kamatne stope na sve vrste pozajmica u domaćoj valuti, konačno, ozbiljnije pasti. Prvo je, prethodne nedelje, deset banaka koje rade u Srbiji odlučilo da umanji, inače astronomske kamate na dozvoljeni minus.

Bankari najavljuju niže kamate na sve dinarske kredite

Banke za Blic tvrde da ova odluka o "dobrovoljnom odricanju od dela zarade" nije inicirana ni pritiscima, ni dodatnim povlasticana od strane NBS, iako su, pre manje od mesec dana, što javno, što nezvanično govorili da nema šanse da kamate padnu.

U prethodnoj godini najtraženiji su bili upravo kratkoročni zajmovi u domaćoj valuti, jer za njih nisu potrebni ni depozit niti učešće. Banke su odobrile oko 190 milijardi dinara gotovinskih i nešto više od 38 milijardi potrošačkih pozajmica.
- Svi smo tržišno orijentisani, a broj dobrih klijenata se smanjuje. Ako smo u bari, gde smo mi, bankari krokodili, jasno je da moramo da ponudimo bolje uslove - objašnjava trend smanjenja kamata za Blic Vladimir Čupić, predsednik IO AIK banke.

S druge strane, građani imaju osećaj da nemaju mnogo izbora i zadužuju se i po astronomskim visokim kamatama koje u Srbiji dostižu iznos od preko 30 odsto godišnje.

Konačni ceh je da ko god da uzme pozjamicu pod ovim uslovima banci na kraju vrati skoro dvostruko više. Tako se, na primer, za keš pozajmicu od 100.000 dinara za pet godina plati skoro 180.000 dinara.

Kako sada stoje stvari, velike su šanse da u narednom periodu domaće banke ipak malo spuste kamate. Član izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija banke Rade Vojinović kaže za Blic da je to nerealan trend kretanja.

- Realno je očekivati da će kamate na dinarske plasmane, bilo da se radi po tekućim računima, po karticama, pasti ukoliko dinar ostane stabilan. Nema logike da kamate na dinare budu 30 odsto, a da kurs domaće valute bude stabilan - kaže Vojinović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija bankarski sektor bankarsko tržište kamata na kredite kamate na kredite dinarski krediti dinarski kredit banke krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana