Tekst objavljen: 07.10.2013 12:00        


Građani i privreda ne mogu bankama da vrate svaki peti kredit ili više od 300 milijardi dinara. Zbog toga će, tvrde ekonomisti, novi zajmovi biti skuplji, ali i ređe odobravani.

Bankari troškove loših kredita svaljuju na građane

Branko Urošević, profesor na Ekonomskom fakultetu, kaže da problematični krediti prvo znače manje kredita, a onda i skuplje zajmove.

Gubitak snose platiše

Dušan Uzelac, autor sajta Kamatica, kaže da kamate na kredite u evrima danas idu od 12 do 25 odsto, a u dinarima od 17 do 30 procenata. - Loši zajmovi znače i veću kamatu. Bankari imaju računicu da od sto kredita ne mogu da naplate dva, a gubitak snose onih 98 redovnih platiša - kaže Uzelac.
- Ako ste tražili pozajmicu od nekoga, a prethodno mu niste vratili ranije uzet novac, logično je da sada novi zajam ili nećete dobiti ili hoćete, ali po mnogo većoj ceni. Tada praktično zbog loših klijenata ispaštaju kreditno sposobne kompanije i građani - pojasnio je Urošević.

Na pitanje ko treba da reši problem, Urošević kaže da banke treba da vode računa kome i po kojoj ceni odobravaju kredite, a građani i privreda o tome koliko će biti i sposobnni da redovno izmiruju obaveze.

- Država može da pomogne samo ako sistemski podigne privredu i standard, a ne da se direktno zadužuje i pomaže kompanije i građane - kaže Urošević.

Hoće li kredita biti manje i po kojoj ceni, bankari uglavnom ne žele javno da komentarištu. Nezvanično se, međutim, može čuti da su banke danas opreznije kada odobravaju kredite.



Bankarske marže u Srbiji su u proteklih sedam godina, odnosno od početka krize, znatno porasle. Tada su bile oko tri odsto, sada su oko četiri i po od vrednosti uzete pozajmice.

- Poslovne banke su, očito, samo dobro iskoristile globalno pojeftinjenje novca da bi nesmetano podigle svoju zaradu - ističe ekonomista Goran Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica dušan uzelac banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke bankarska tarifa bankarski troškovi tarifa banke, provizija krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana