Tekst objavljen: 11.06.2014 10:30        


Kome je u ovom trenutku teže u Srbiji: bankama, koje imaju zarobljen veliki deo potraživanja u kreditima koje klijenti ne vraćaju i rezervacijama, ili pak samim kompanijama, koje zbog starih problema ne mogu da krenu u novo zaduživanje i ciklus proizvodnje?

Bankari u potrazi za dobrim firmama, firme za kreditima

Teško je to reći, a taj problem će donekle „odgušiti“ subvencionisani krediti koje su banke nedavno počele da odobravaju.

Kad stigne prva rata

Koliko su bankari bili uspešni znaćemo više za pola godine, kada prođe grejs-period i kada bude trebalo dati novac za prvu ratu. Kao i da li su banke poslušale premijera i izbegle da daju zajmove licima koja su povezana i kojima je do sada uspevalo da pokupe novac sličnih programa a po privredu nije bilo baš pozitivnih efekata.
Finansijske kuće od Vlade za taj program dobijaju 60 miliona evra, što im omogućava da na tržište plasiraju 1,2 milijardu evra zajmova. Reč je o kreditima indeksiranim u dinarima a kamata je 5,45 odsto godišnje. Klijent dobija i grejs-period od šest meseci a rok vraćanja je do 18 meseci.

– Mislim da je reč o najpovoljnijoj vrsti pozajmica koja se pojavila na našem tržištu a ide preko banaka – kaže Mališa Đukić s Beogradske bankarske akademije.

– Povoljniji su bili samo zajmovi koji su ranije odobravali fondovi za razvoj. Što se tiče pozitivnih efekata po privredu Srbije, oni bi se mogli osetiti već tokom otplate zajmova, a i kasnije. Bitno je da ih banke odobre kompanijama koje imaju zdrave bilanse i istu takvu poslovnu aktivnost. Smatram da će banke ovoga puta napraviti dobar izbor jer je to i u njihovom interesu.

Krediti su tek krenuli pa ostaje da se vidi da li će banke više pomagati održavanje likvidnosti ili će pak veći deo zajma otići na zajmove za trajna obrtna sredstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
subvencije za privredu Subvencionisani krediti za likvidno novi subvencionisani krediti krediti uz subvenciju bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana