Tekst objavljen: 28.12.2017 9:20        


Visina plate za banku glavni je pokazatelj kreditne sposobnosti klijenata. Međutim, osim zarade banke uzimaju u obzir i druge prihode, a koji su naročito značajni kada građani žele kredite sa dužim rokom otplate i većim iznosima. Međutim uslov je da ti vanredni prihodi imaju trajni karakter.

Banke čine izuzetak kada procenjuju kreditnu sposobnost

Kirije, prihodi od autorskih i ugovora o delu, dividende...

Da bi banka uzela u obzir i dodatnu zaradu, mimo uobičajene plate, potrebno je da i ta vrsta prihoda ima neku vrstu kontinuiteta, kao i da ih dokumentujete.

U banci kažu da se u otplatni kapacitet mogu da uračunaju i dokumentovana dodatna primanja, kao što su prihod od izdavanja nekretnina, autorskih ugovora, ugovora o delu, kao i dividende, uz određene uslove.

Inače, kako saznajemo neke banke u obzir uzimaju i primanja za tuđu negu i pomoć, invalidnine, alimentacije, prihode od maloletne dece od porodične penzije.

Takođe u procenu kreditne sposobnosti ulaze i naknade za uvećane troškove stanovanja za vojna lica, kao i prihodi koji se ostvaruju po osnovu članstva u upravnom ili nadzornom odboru.

Overa kod notara

- Dodatna primanja moraju imati trajni karakter i moraju biti aktivna najmanje dve godine u momentu apliciranja. Dodatna primanja moraju biti uplaćivana minimum tri meseca na račun klijenta. Da bi prihodi od izdavanja nepokretnosti ušla u otplatni kapacitet, ugovori o zakupu moraju biti overeni kod notara, a učešće po ovom parametru ne može biti veće od trećine ukupnih primanja - objašnjavaju u banci.

Posebnu kategoriju predstavljaju advokati koji pored redovnih prihoda, ostvaruju vanredne prihode po osnovu ugovora o delu koja takođe, moraju biti redovna i moraju imati kontinuitet.

Šta znači dokumentovano?

Kako objašnjavaju bankari, primanja je neophodno dokumentovati dostavljanjem overenog ugovora o pružanju usluga, zastupanju i slično, kao i prometa po računu na kojem se jasno vide uplate izvršene po osnovu zaključenog ugovora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti banke provera kreditne sposobnosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana