Tekst objavljen: 04.12.2015 14:19        


Bankarski sektor u Srbiji je visoko kapitalizovan, likvidan, solventan i otporan na stresove, kao što bi bila eventualna velika promena kursa dinara, ili veliki odliv kapitala, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanaka Tabaković.

Banke dobro kapitalizovane, otporne na šokove

Tabaković je, na prezentaciji izveštaja "Stanje i izazovi u finansijskom sistemu" održanoj u NBS, istakla da adekvatnost kapitala banaka u Srbiji "prelazi nivo od 21 odsto, što nedvosmisleno ukazuje na visok nivo kapitalizovanosti", znatno iznad propisanog minimuma od 12 procenata.

"Iako je NBS u periodu unazad vrlo često zamerano da je konzervativna u propisivanju strogih zahteva, upravo ta konzervativna regulativa i odgovarajuća supervizija su omogućili da bankarski sistem u oštrim izazovima kojima je bio izložen ostane stabilan i otporan na sve šokove koji dolaze iz međunarodnog i domaćeg okruženja", rekla je Tabaković.

Pored dobre kapitalizovanosti, prema njenim rečima, i likvidnost bankarskog sektora je visoka, a rezultati stres testova na likvidnost pokazuju visok nivo otpornosti čak i u slučaju najgoreg scenarija, koji pretpostavlja povlačenje ukupnih depozita u iznosu dvostruko većem nego u oktobru 2008. godine.

Komentarišući unutrašnje rizike, Tabaković je navela da je nivo problematičnih kredita visok, ali da je njihov iznos smanjen za 0,8 procentnih poena, sa 22,8 na 22 odsto, i da uprkos visokom učešću oni ne ugrožavaju stabilnost finansijskog sistema.

"Rizični krediti su u potpunosti pokriveni rezervacijama", poručila je guverner NBS i zaključila da su izazovi prisutni, ali da centralna banka ima na raspolaganju instrumente, kao što su referentna kamatna stopa, stopa obavezne rezerve i mere za očuvanje cenovne stabilnosti, kursa dinara i postizanja ciljane inflacije, za ublažavanje rizika.

Tabaković je najavila da će se pristupiti "čišćenju" problematičnih kredita iz bilansa banaka, a u tom poslu se NBS, kako je istakla, neće oslanjati ni na budžetska, ni na bilo kakva druga sredstva iz javnih izvora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs stres testovi banaka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana