Tekst objavljen: 20.12.2013 16:45        


Učešće problematičnih kredita, odnosno kredita sa kašnjenjem u otplati većem od 90 dana, u ukupnim kreditima bilo je - 20,6 odsto. Kod privrede ih je bilo 23,3 odsto, a kod stanovništva 9,3 odsto, a u odnosu na kraj prošle godine ukupan nivo problematičnih kredita povećan je za dva procentna poena, saopštili su predstavnici centralne banke.

Banke muči 400 mlrd. dinara u problematičnim kreditima

Direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama NBS đorđe Jevtić izjavio je da je u bankarskom sektoru suma problematičnih kredita trenutno oko 400 milijardi dinara.

Jevtić je naveo da još nema konačnih rezultata povodom primene preporuke NBS koja se odnosi na kredite u švajcarcima, ali da je materijalni efekat manji nego kod prethodne preporuke. On je podsetio da je namera tih preporuka bila da se izbegne da se građani tim povodom obraćaju sudovima, iako imaju pravo na to, već da probleme reše sa bankama.
Na osnovu ranijih propisa NBS kojima je omogućeno da se dospela potraživanja od pravnih lica ustupaju drugim pravnim licima radi rešavanja problema nenaplativih kredita, preneto je oko 40 milijardi dinara, naveo je Jevtić.

U toj sumi sa više od 90 odsto učestvovale su dve banke - Hipo banka sa oko dve trećine, i KBC banka sa oko četvrtinom.

Jevtić je podsetio da je i pre nekoliko dana NBS donela određene odluke koje bi trebalo da stvore što adekvatniji regulatorni okvir za rešavanje problema akumuliranih nenaplativih kredita u bankama, i da spreče dalje nagomilavanje tih kredita.

Što se tiče preporuka NBS povodom povećanja rata na kredite zbog primene neodredivih elemenata promenljive kamatne stope kod pojedinih banaka, on je naveo da je ukupan iznos takvih kredita 11,3 milijardi dinara, a banke su po osnovu prevremene otplate, umanjile glavnice kredita klijentima u ukupnom iznosu od 583 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke krediti loši krediti problematični krediti nenaplativi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana