Tekst objavljen: 03.06.2016 16:00        


Ukupni teško naplativi krediti u Srbiji iznose oko 3,5 milijardi evra ili približno 22 odsto svih bankarskih pozajmica, a banke nastoje da taj problem reše otpisom ili prodajom loših zajmova.

Banke problematične kredite rešavaju otpisom i prodajom

Banke su u 2014. i 2015. prodale ili ustupile 94 milijarde dinara problematičnih kredita (NPL), uz naknadu od 46 milijardi dinara. Od toga 35 odsto je ostalo u bankarskom sektoru, jer su banke međusobno kupovale loše kredite jedne od drugih, a 65 odsto je izašlo iz tog sektora.

Predsednica Izvršnog odbora Banke Intesa Draginja Đurić je kazala da je ta banka oduvek imala niži nivo problematičnih kredita u odnosu na prosek bankarskog sektora u Srbiji, a da je cilj da do kraja ove godine njihovo učešće u ukupnim kreditima bude maksimalno 10 odsto, što bi iznosilo 150 do 170 miliona evra.

"Radimo na rešavanju problematičnih kredita, otpisom ili prodajom, uz veliku pomoć matične banke. Do sada je prodato takvih kredita u vrednosti 65 milona evra", rekla je ona novinarima.

Kako je objasnila, problematični krediti su prodavani specijalizovanim fondovima koji posluju u Srbiji.

"U pripremi za prodaju je veći portfolio problematičnih kredita od 90 do 95 miliona evra", navela je Draginja Đurić.

Član Izvršnog odbora ProCredit banke Igor Anić rekao je da je nivo nenaplativih kredita u toj banci veoma nizak i da zbog toga nisu zainteresovani za prodaju fondovima koji otkupljuju problematične kredite uz određeni diskon.

"Nivo NPL u našoj banci je 2,5 odsto i zato nemamo interes da prodajemo fondovima", rekao je on.

Erste banka je prošle godine prodala deo svojih otpisanih potraživanja češkom APS fondu, u vrednosti 23,5 miliona evra.

Piraeus banka je očistila svoje bilanse od problematičnih kredita nastalih u ranijem periodu i za to je rezervisala 42 miliona evra.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga dozvoljava da banke mogu da prodaju loše zajmove pravnih lica drugim bankama i fondovima, ali takvi krediti odobreni građanima mogu biti prodati samo drugim bankama.

Evropska komisija nedavno je pohvalila napore Narodne banke Srbije i Vlade Srbije na rešavanju problematičnih kredita. Strategija za rešavanje problematičnih kredita i odgovarajući akcioni plan usvojeni su avgusta prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke problematični krediti npl otpis kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana