Tekst objavljen: 22.10.2013 14:45        


Banke u Srbiji ne žure da umanje glavnice kredita za iznos ranije nezakonito povećanih kamata tokom otplate kredita, što je preporuka Narodne banke Srbije. One koje su počele sa primenom ovih preporuka uglavnom to čine za stambene kredite u francima, gde su neopravdano uvećale kamate, a na račun marži.

Banke sporo vraćaju građanima novac koje su im uzele

Iako su sve prihvatile da će to učiniti, a rok je do kraja ove godine, do sada je njih desetak počelo da primenjuju ovu preporuku NBS. One na različite načine obeštećuju svoje klijente - smanjenjem glavnice ili umanjenjem kamatne stope.

Ova preporuka se odnosi na sve kredite gde su banke jednostrano povećale kamatne stope do decembra 2011.

Mali broj klijenata

U banci Inteza tvrde da imaju mali broj klijenata na koje se odnose sugestije NBS. Kažu da su obavili prevremenu otplatu kredita za utvrđen iznos
naplaćenih po osnovu promene kamatne stope do početka primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.
- Povećavanjem kamate tokom otplate kredita, banke su građane dovele u poziciju da plaćaju više nego što je ugovoreno, te su ih na taj način oštetile za određeni novac. Neke banke uveliko za taj iznos novca umanjuju svojim klijentima glavnicu kredita - kaže Dejan Gavrilović, iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva.

Takođe, pojedine banke su donele odluku, da taj iznos obeštete tako što će u budućoj otplati umanjiti kamatu koju obračunavaju, pa klijenti mogu po tom osnovu da očekuju manje rate. Po računici Udruženja u zavisnosti od visine kredita, reč je o hiljadu do nekoliko hiljada franaka, za koliko bi banke trebalo da umanje ratu.

U Hipo Alpe-Adrija banci kažu da će do kraja godine obavestiti korisnike stambenih kredita u švajcarskim francima o iznosima koji će im biti kompenzovani na ime razlike između ugovorenih i kasnije korigovanih kamata na te kredite.

- Obe preporuke NBS smo prihvatili i sada smo u postupku izračunavanja iznosa koji bi trebalo da se kompenzuju korisnicima tih kredita i kada budemo završili taj posao, obavestićemo svoje klijente - kaže Zoran Vojnović, predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija banke.

U Eurobanci ističu da će klijentima umanjiti mesečnu ratu kredita do kraja otplatnog perioda. Oni su poslali pisma obaveštenja u kojima ih pozivaju da sve detalje primene mogu da dobiju u ekspoziturama. I Marfin banka je saopštila da je primenila sve neophodne aktivnosti da bi započela primenu obe preporuke.

Za većinu klijenata Pireus banka je primenila preporuke. - Kod određenog broja klijenata kod kojih smo ranije povećali kamatne stope, a gde je njena promenljivost zavisila isključivo od poslovne politike, izvršili smo povraćaj više naplaćenih sredstava i o tome smo obavestili klijente - kažu u Komercijalnoj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke otplata kredita rata kredita rate kredita krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana