Tekst objavljen: 20.07.2018 15:54        


Dinarski krediti dostigli su najnižu cenu. Naime, većina banaka ovih dana usklađuje kamatne stope sa referentnom kamatom NBS, koja je na rekordno niskom nivou od tri odsto, pa klijentima stižu obaveštenja o nižim ratama.

Banke spuštaju kamate na dinarske kredite

Takvo obaveštenje danas je dobila i Beograđanka Svetlana Janković, a kako kaže za Blic Biznis, njena mesečna rata gotovinskog kredita od početka godine manja je za skoro 200 dinara.

- Uzela sam keš kredit prošle godine kako bih kupila automobil. Svi su mi savetovali da uzmem pozajmicu od banke u dinarima, a ne u evrima. I nisam se pokajala. Samo se nadam da će ovako ostati duže vreme – ističe Jankovićeva. Ona je, inače, uzela kredit od oko 800.000 dinara, uz kamatu od osam odsto. Pre skoro godinu dana mesečna rata ove pozajmice iznosila je 15.600 dinara.

Kamata za šest meseci niža za 0,42 odsto

U poslednjem mejlu koji joj je poslala banka, navodi se da se u toku trajanja ugovora utvrđuje visina nominalne kamatne stope na kvartalnom nivou, odnosno u januaru, aprilu, julu i oktobru.

- Tako se promenljivi element, referentna kamatna stopa, usklađuje sa vrednostima zvanično objavljene referentne kamatne stope na poslednji dan meseca koji prethodi mesecu kada se obavlja usklađivanje. U skladu sa navedenim, obaveštavamo vas da referentna kamatna stopa belibor iznosi 2,88 odsto, a vaša nominalna kamatna stopa sada iznosi 7,38 odsto. Ona se sastoji od pomenutog iznosa belibora i fiksne marže od 4,5 odsto – navodi se u mejlu koji je dobila naša sagovornica.

Ona naglašava da je nova rata njenog kredita, koja će važiti od avgusta, 15.277 dinara, a da je u januaru ove godine iznosila 15.459 dinara. U istom periodu je nominalna kamatna stopa za ovaj kredit pala sa 7,8 odsto na sadašnjih 7,38 odsto.

Stručnjaci savetuju na oprez prilikom zaduživanja

Međutim, iako su kamatne stope dinarskih, ali i kredita u evrima, manje nego prethodnih godina, građanima koji se zadužuju savetuje se da budu oprezni. S obzirom na to da su kamate dosegle minimum, uskoro se očekuje njihov rast. Iz tog razloga treba se dobro raspitati koliko će, nakon većeg rasta privrede, a samim tim i inflacije, iznositi kamate kredita, kako u dinarima, tako i u evrima.

Na to upozorava i profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

- Prostor za dalje snižavanje kamatnih stopa je mali i može se očekivati da će cena kredita stagnirati izvesno vreme, a eventualno i da će doći do postepenog rasta. Treba biti oprezan i dobro proceniti lična primanja i pouzdanost priliva, kako bi bili sposobni za redovno servisiranje rata kredita - kaže Hanić.

Podsetimo da je referentna stopa NBS, prema kojoj se banke ravnaju, pre samo dve godine bila 7,5 odsto, u 2014. devet, dok je 2008. godine, u ekspanziji kredita i viših stopa rasta privrede, dostizala nivo od čak 18 odsto. Referentna stopa NBS prema kojoj se banke ravnaju ove godine snižena je dva puta. Prvi put 14. marta kada je sa 3,5 odsto spuštena na 3,25 odsto, a drugi put 12. aprila kada je IO NBS odlučio da je spusti na tri odsto, koliko i sada iznosi.

Prilika za rast investicija

Bankari naglašavaju da su kamatne stope na istorijskom minimumu, i da je ovakav trend posledica kretanja na makroekonomskom nivou.

- Uz stabilnu ekonomiju raste i poverenje jer kamate odražavaju nivo rizika. Ukoliko smo manje rizični za ulaganje, veće su šanse za povoljnije kreditiranje. Trenutno smo na veoma niskom nivou po pitanju kretanja kamatnih stopa. Ne očekujemo velike promene u toku ove godine. To su dobre vesti za one koji imaju kredite, ali ne i za one koji imaju depozite. Ali to jeste dobra prilika za rast investicija i individualnu potrošnju – navode u jednoj stranoj banci.

Većina banaka beleži stalni rast plasmana gotovinskih kredita, i to u dinarima, a oni i čine ubedljivo najveći broj svih kredita odobrenih stanovništvu. Inače, prosečan iznos pojedinačnih gotovinskih kredita u dinarima, odobrenih građanima, iznosi oko 300.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
niže kamate na kredite keš krediti Narodna banka Srbije manje kamate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana