EUR 117,60 USD 99,89 CHF 108,80

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 05.08.20. :: 117.5812 rsd

Tekst objavljen: 18.12.2015 12:10        


Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bankarski sistem Srbije je solventan i stabilan, kao i da bankama nije potrebna dokapitalizacija. To su, kako je rekla, pokazali prvi rezultati dijagnostičkih studija, koje je NBS sprovela nad 14 banaka koje posluju u Srbiji a u skladu sa dogovorom u okviru programa sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Banke stabilne, ne treba im dokapitalizacija

"Rezultatima je utvrđeno da nijedna od banaka obuhvaćena ispitivanjima nije imala pokazatelj adekvatnosti kapitala ispod 12 odsto, a to je regulatorni minimum", istakla je Tabaković.

Ona je navela da, i nakon detaljne provere kvaliteta regulative, sve banke zadovoljavaju minimalne zahteve za kapitalom.

"A i naši zahtevi su visoki", istakla je guverner.

Prema njenim rečima, potreba za dokapitalizacijama ne postoji ni kod jedne od banaka obuhvaćene ispitivanjima.

Cilj Centralne banke je, kako je rekla, bio da se proveri kvalitet aktive najvećeg dela bankarskog sektora, da li postoje rezervisanja za gubitke. Pored toga, cilj je i da se preispita praksa banaka u delu procene vrednosti nekretnina koje su obezbeđenje kredita, i da se uspostavi zahtev za njihovu re-procenu.

Tabaković je rekla i da je NBS ovim analizama uspela da ostvari bolji uvid u praksu banaka u pogledu procena vrednosti i adekvatnosti rezervisanja, i to s naglaskom na konzervativnu primenu standarda i metodologije po ugledu na Evropsku centralnu banku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
međunarodni monetarni fond banke nbs bankarski sistem

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.19

ostavite komentar