Tekst objavljen: 07.10.2022 14:15        


Libanske banke jednoglasno su odlučile da zatvore vrata klijentima na neodređeno vreme nakon niza nasilinih napada štedišta koji traže svoja deponovana sredstva zamrznuta u bankarskom sistemu zbog finansijskog krize u zemlji, rekla su dva bankara za Rojters

Banke u Libanu do daljnjeg zatvaraju vrata za štediše


Banke će nastaviti da izvršavaju hitne transakcije za klijente i preduzeća, rekli su bankari, ali će usluge u ekspoziturama ostati suspendovale nakon više od deset nasilnih upada za manje od mesec dana.

Banke su prošlog meseca bile zatvorene oko nedelju zbog ovakvih događaja, ali su ponovo otvorene početkom oktobra kako bi omogućile zaposlenim Libancima da podignu plate. Libansko udruženje banaka je ranije pozvalo vladu da uvede zvaničnu kontrolu kapitala koja bi zamenila neformalne kontrole banaka usvojene 2019. godine, ali parlament u više navrata nije uspeo da usvoji taj predlog zakona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Vlada je ostvarila mali napredak s reformama koje bi „otključale” pomoć Međunarodnog monetarnog fonda za ublažavanje krize uzrokovane višedecenijskom rasipničkom potrošnjom i korupcijom, navodi britanska agencija.

Finansijski krah u Libanu, koji je ušao u treću godinu, doveo je do pada nacionalne valute za više od 90 posto, do širenja siromaštva u društvu, paralisao finansijski sistem i zamrznuo štednju deponenata, što je kriza koja je najviše destabilizovala Liban od građanskog rata 1975-1990, prenosi Tanjug.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zabrana štednje liban banke štediše štednja novca ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana