Tekst objavljen: 29.11.2013 15:15        


Bankarski sektor Republike Srpske je likvidan i ostvarena neto dobit za prvih devet meseci ove godine na nivou bankarskog sektora bila je 15,2 miliona KM (7,7 miliona evra). Ukupni bilansni nivo na kraju ovog perioda iznosio je 7,49 milijardi KM (3,8 milijardi evra) i pokazao je stopu rasta od pet odsto u odnosu na stanje krajem prošle godine.

Banke u Republici Srpskoj zaradile 7,7 miliona evra

U posmatranom periodu ukupni kapital banaka od 872,6 miliona KM je zabeležio povećanje od 10 odsto u odnosu na kraj prošle godine.

Bruto krediti imali su vrednost 4,74 milijardi KM, od čega iznos od 1,76 milijardi KM čine krediti dati stanovništvu.

U izveštaju se navodi da je učešće nekvalitetnih kredita u ukupnom kreditnom portfoliju iznosilo 16,10 odsto u odnosu na kraj prošle godine, što je rast za 1,98 procentnih poena, zbog čega Agencija ističe da nivo i trend nekvalitetnih kredita zahteva dodatnu pažnju i oprez.

Depoziti su u posmatranom periodu imali vrednost od 4,53 milijarde KM i veći su za četiri odsto u odnosu na kraj prošle godine.

Prema ročnoj strukturi depozita, 53 odsto su kratkoročni depoziti sa stopom rasta, a 47 odsto dugoročni depoziti.

Trend rasta depozita građana nastavljen je i u ovoj godini, pa su na kraju septembra imali veću vrednost za devet odsto u odnosu na kraj prošle godine, navedeno je u izveštaju.

Novčana sredstva su, u odnosu na kraj prošle godine, zabeležila pad od devet odsto, a od ukupnih novčanih sredstava banaka 272,4 miliona KM ili 22 odsto se nalazi na računima u inostranstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
republika srpska BiH bosna i hercegovina banke bankarsko tržište bankarski sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana