Tekst objavljen: 09.09.2013 9:00        


Banke prate uspešne kompanije, kaže međunarodni konsultant Milan Kovačević objašnjavajući zašto bi neka od banaka želela da dođe u Srbiju u trenutku kada naše tržište pruža više nego sumornu sliku.

Banke u Srbiji - neke došle, druge otišle, treće propale

- Bankari idu tragom investitora, kada vide da kompanije iz njihovih zemalja ulažu kreću za njima, jer onda postoje ralne mogućnosti da će i oni napraviti posao. Pa i banke koje imaju sedište u Rusiji su se više zainteresovale za ovo tržište kada je ruski partner ušao u NIS. Sada se to ponavlja s Emiratima u slučaju JAT-a. Ukoliko u Srbiju stignu investitori iz Britanije ili Kine može se očekivati da i njihove banke potraže put za ulazak na naše tržište – što bi bilo jako dobro.

Više od dolazaka banaka ove sedmice je u žiži bila informacija o ukidanju Hipo Alpe Adrija banke. Ali, ništa od toga – ostaje tu gde jeste ali traži novog vlasnika – za celu grupu. Konsultant u ovom poslu im je Dojče banka. To znači da bi trebalo da naiđe renomirani kupac koji bi preuzeo Hipo i došao na ovo tržište.
U Srbiji je na finansijskom tržištu bilo veoma turbulentno u prethodnom periodu.

Ugasile su se dve banke u kojima je državno vlasništvo bilo dominantno: Agrobanka i Razvojna banka Vojvodine. Belgijska grupacija KBS se povukla s tržišta.

Veći deo njenih depozita i potraživanja preuzela je Sosijete ženeral banka. Akcije KBS-a u Srbiji je kupio Telenor. Namerava da naredne godine otvori banku u Srbiji i na naše tržište unese mobilno bankarstvo u većem obimu.

Što će reći: novčanik možete da ostavite kod kuće – tu je mobilni telefon.

Sberbanka je preuzela Folksbanku koja se povukla iz celog regiona. Promenile su se i boje, pa su plave filijale Folksa ozelenele u sladu s bojom Sberbanke.

Još jedna promena stigla je iz Rusije ovih dana: Moskovska banka postala je članica VTB banke u matičnoj zemlji. Shodno toj odluci, Moskovska uskoro menja ime u VTB banka. Rešenje o preuzimanju akcija Moskovske banke VTB grupa je donela još u aprilu, a sada se završavaju formalnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana